A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Szabó Szonja emlékére gurultak a boccia labdák Tatán

A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), Tata Város Önkormányzata valamint a Humanitas SE május 18-19-én rendezte Tatán a II. Szabó Szonja Para Boccia Emlékversenyt és Paraképzőművészeti Biennálét.

 

Tata Város Önkormányzata valamint a FODISZ  2017 őszén kötött együttműködési megállapodást, melynek értelmében a felek hatáskörükön belül mindent megtesznek az egészségmegőrzés, a testnevelés és a sport, valamint a kultúra területén végzett munka szakmai és dologi feltételeinek támogatásáért. A megállapodás nyomán a FODISZ sportszakmai rendezvények szervezésével támogatja az önkormányzat esélyegyenlőségi törekvéseit, melyek finanszírozási kérdéseinek megoldásában az önkormányzat partnerként költségvetési lehetőségei szerint szerepet vállal.

Toponáry Gábor a FODISZ ügyvezető elnöke a sportcsarnokban elmondta : - Városunkkal régóta dolgozik együtt a szervezet és számos eseménynek adott már otthont Tata, amely érzékeny arra, hogy felkarolja a fogyatékosok sportját. Magyarországon ugyan tapasztalható fejlődés abban, hogy elfogadjuk a fogyatékkal élőket, de ezen a téren még nagyon sok munka van hátra. Ennek része, lehetőséget adni az ép embereknek arra, hogy befogadóbbakká, érzékenyebbekké váljanak, erre pedig jó alkalom egy ilyen esemény – nyilatkozta az ügyvezető elnök.

A FODISZ,  „Több, mint sport” szlogenjének megfelelően idén már második alkalommal szervezte meg a sportot és a művészetet összekapcsoló rendezvényt. Szabó Szonja, a 2016-ban 38 évesen elhunyt súlyosan mozgássérült tatai képzőművész saját stílust teremtve alkotott. Tagja volt a Szájjal és Lábbal Festők Nemzetközi Szervezetének, gyermekként több hazai és nemzetközi díjat nyert, 2013-ban Komárom-Esztergom Megye Príma Díjasa lett. Alapítója és aktív játékosa volt a Tatabányai Humanitás SE Boccia Szakosztályának, több dobogós helyezése mellett 2011-ben Magyar Bajnok volt. A szervezők a névnapjához közeli rendezvénnyel emléket kívántak állítani Szonja mindannyiunk számára példaértékű életének. Szabó Helga, Szonja édesanyja, a verseny egyik szervezője úgy fogalmazott: - Édesanyaként nagyon jó érzéssel tölti el, hogy már második alkalommal rendezik meg az eseményt, hiszen kötelességének érzi Szonja emlékének ápolását. Szabó Szonja mind a művészet, mind pedig a sport terén kiemelkedő eredményeket ért el, ezért kapcsolódott össze a programban ez a két terület. A kiállításnak pedig azért is van különleges jelentősége, mert a fogyatékkal élő alkotók ritkán jutnak bemutatkozási lehetőséghez.

A rendezvényt május 18-án a Güntner Aréna Városi Sportcsarnokban nyitották meg, ahol sor került a II. Szabó Szonja ParaKépzőművészeti Biennálé díjainak kihirdetésére és átadására. A Biennáléra 167 alkotással jelentkeztek a művészek, melyekből 52 kiemelkedő, előzsűrizett képet állítottak ki különböző sérültségben érintett alkotóktól. A kiállítás célja megmutatni a fogyatékkal élők körében rejtőzködő tehetségeket, elismerést adni nekik és példát, értékeket felmutatni az ép társadalom számára.

Michl József az esemény fő védnöke a helyszínen elmondta: - Nagyon jó érzés, hogy a tataiak nem csak különböző fejlesztésekkel, épületekkel gazdagodnak, hanem az ilyen események által a szívükben is. A fogyatékosokról mindig úgy beszélünk, mint akik hátrányban vannak velünk szemben, de lehet, hogy sokszor mi magunk vagyunk hátrányban, ha nincs rendben a lelkünk, nem tudunk elfogadni, szeretni. A polgármester hozzátette: - érdemes a verseny kettősségét a jövőben is megtartani, hiszen a városvezetés célja már hosszú ideje az, hogy Tatán minden gyermek sportoljon vagy valamilyen művészetet tanuljon, Szabó Szonja pedig mindkét területen példát mutatott a környezetének.

A II. Szabó Szonja ParaKépzőművészeti Biennálé anyaga az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban díjmentesen megtekinthető június 20-ig. A Para Boccia versenyen 6 kategóriában 44 versenyző vett részt, őket május 19-én díjazták a sportcsarnokban. A szervezők a jövőben szeretnék úgy továbbfejleszteni a rendezvényt, hogy az átlépve a határainkat, nemzetközivé váljon.