A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tatán rendezte vándorgyűlését a Magyar Olimpiai Akadémia

Április 27-én Tatán rendezte 72. Vándorgyűlését a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA).

 

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) az olimpiai eszme és a magyar sportmozgalom olimpiai hagyományainak ápolásáért működteti a Magyar Olimpiai Akadémiát, melynek feladata a hazai és a nemzetközi olimpiai mozgalom céljainak, célkitűzéseinek segítése, ismeretterjesztő, tudományos és népszerűsítő tevékenység megszervezése, az olimpiai mozgalom hagyományainak ápolása valamint lehetőségei szerint az olimpiai eszmével kapcsolatos nevelés, oktatás, kutatás támogatása. A szervezet nem először ülésezett városunkban, a 19.-ik vándorgyűlését korábban szintén Tatán rendezte.

Kulcsár Krisztián a MOB elnöke a 72. vándorgyűlés kapcsán elmondta: - napjaink sportjának támogatásán és a sportszakmai feladatokon túl a Magyar Olimpiai Bizottság legfontosabb feladata a hagyományőrzés. A MOA 1985 óta létezik, és a világon egyike volt az első olyan olimpiai akadémiáknak, melyeknek megalakulásakor Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egykori elnöke is jelen volt. A jövőre megrendezésre kerülő olimpiával kapcsolatban Kulcsár Krisztián úgy nyilatkozott: - bíznak abban, hogy a hagyományoknak megfelelő lesz a szereplés, figyelnek arra, hogy a csapatlétszám legalább akkora legyen, mint korábban, s ha a Rióban elért éremszámot újra hozni tudja majd Magyarország, akkor nagyon elégedettek lesznek.

Az április 27.-i vándorgyűlés résztvevői az Olimpiai Központban találkoztak, ahol megkoszorúzták Rózsavölgyi István emléktábláját, majd városnézésre indultak és meglátogatták az Új Kajakház Ökoturisztikai Központot.  Ezt követően a program a tatai edzőtábor dísztermében zajlott, ahol az esemény emlékére Kulcsár Krisztián MOB elnök és Győr Béla a MOA főtitkára oklevelet adományozott Tata Városának, melyet Michl József polgármester vett át. A városvezető az eseménnyel kapcsolatban úgy fogalmazott: - mindig nagy öröm olyan közösségeket fogadni Tatán, akik a legjobb ismerői egy-egy speciális területnek, így nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a MOA ismét itt tartja a vándorgyűlését, hiszen olyan szervezetről van szó, amely az ország számos pontjára elviheti városunk hírnevét. A polgármester hozzátette: - Tata igazi sportváros, nem csupán a gazdag múltja, mély gyökerei miatt, hanem mert a jelenben is szép eredményeink vannak a 35 sportegyesületünknek, és a több mint 4700 igazolt sportolónknak köszönhetően, az eredményekért pedig nagy köszönet jár a sportvezetőknek, szakembereknek és a szülőknek is.

A vándorgyűlés délutáni programja előadásokkal folytatódott: többek között  Győr Béla megemlékezett az előző vándorgyűlés óta az olimpiai mozgalomban elhunyt sportolókról és sportvezetőkről, Michl József polgármester Tata sportéletéről számolt be, Tompa Andor a Komárom-Esztergom Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület elnöke az egyesületet mutatta be, Szöllősi György a Nemzeti Sport főszerkesztője, a MSÚSZ elnöke pedig „Magyar futballzsenik Spanyolországban” címmel tartott előadást.