A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Köszönet a kisgyermeknevelőknek!

A Bölcsődék Napja alkalmából szervezett ünnepséget Tata Város Önkormányzata április 25-én a Városháza dísztermében, ahol a tatai bölcsődék munkatársait köszöntötték.

Az első bölcsődét Párizsban nyitották meg 1844-ben, s pár év múlva már közel 400 hasonló intézmény működött világszerte. Magyarországon 1852 januárjában bölcsőde-egylet alakult Pesten, s az előkészítő munka és jótékony célú gyűjtés eredményeként 1852. április 21-én az akkori Kalap u. 1. szám alatti bérház földszintjén nyílt meg hazánk első bölcsődéje, ahol 5 szobában 38 gyermekről gondoskodtak. A Bölcsődék Napja Magyarországon 2010-től államilag elismert ünnep.

A tatai rendezvényen Fekete Éva a Csillagsziget Bölcsőde vezetője elmondta: - napjainkban egyre nagyobb jelentősége van a bölcsődei nevelésnek, amely már túlmutat a gondozásnál, hiszen az intézményekben egyre több képzett, főiskolai végzettséget szerzett kisgyermeknevelő foglalkozik a gyermekekkel, így – nem háttérbe szorítva a gondozási feladatokat – mára előtérbe került a gondozás mellett a célzott nevelés. A kora gyermekkorral foglalkozó kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy ebben az életkorban milyen nagy jelentősége van a fejlesztésnek, és a Csillagsziget Bölcsődében ennek szellemében törekednek a minél magasabb szintű ellátásra. A Bölcsődék Napja a kisgyermeknevelők hivatásának elismerése, az első főiskolai képzés hazánkban 2009-ben indult el, azóta már több felsőfokú intézményben is foglalkoznak a kisgyermeknevelő képzéssel, ami a korábbinál nagyobb társadalmi elismertséget hozott, és 2016-ban a diplomás kisgyermeknevelők bekerültek a pedagógus életpálya-modellbe is – nyilatkozta Fekete Éva.

Tata a szakember képzés egyik jelentős helyszínévé vált, hiszen a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara 2018 őszén már második évfolyamon indította el a csecsemő és kisgyermeknevelő alapszakot a Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban, a piarista rendház épületében.

A Bölcsődék Napja alkalmából minden évben elismerésben részesül egy tatai kisgyermeknevelő, idén a Csillagsziget Bölcsőde munkatársa, Berenczei Lajosné vehetett át elismerést Michl József polgármestertől és Fekete Éva intézményvezetőtől, a bölcsődében végzett több évtizedes kiemelkedő, lelkiismeretes kisgyermeknevelői munkájáért.

Az eseményen „Élményalapú irodalomközvetítés a bölcsődében” címmel tartott előadást Bereczkiné dr. Záluszki Anna adjunktus, az ELTE Tanító- és Óvóképző Karáról. A Bölcsődék Napja alkalmából megrendezett tatai program a Humánszolgáltatások fejlesztése Magyary Zoltán mintajárásában című EFOP-1.5.2-16-2017-00043 azonosítószámú projekt jóvoltából valósult meg.