A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Új városi kitüntetés alapításáról is szavaztak a képviselők a Városházán

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete március 27-én rendezte soron következő ülését a Városháza dísztermében. A képviselők ezúttal 15 napirendi pontban hoztak döntést.

A március végi ülés rendelet-alkotáshoz kötődő előterjesztésekkel kezdődött, többek között a közterület-használat helyi szabályozásával kapcsolatban. A téma az idei év két választási kampányához is kapcsolódott. Nincs az önkormányzatnak kötelezettsége arra, hogy plakátoknak helyet adó táblákat helyezzen ki a közterületekre, ezért arról szavaztak a képviselők, hogy lehessen a városban bérelni közterületet, ahová a pártok kihelyezhetik hirdetőtábláikat, majd azokat a választást követő 30 napon belül eltávolítják. A témáról Michl József polgármester az ülést követő sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: - az önkormányzat szeretne segíteni mindenkinek, aki indul a 2019-es választásokon, minden pártnak egyforma lehetőséget biztosítva kampányához Tatán.

Szintén rendelet-alkotás témájában voksoltak a képviselők egy új városi kitüntetés megalapításáról. Tata Város Zsigmond Király díja mellett a jövőben a képviselő-testület egy másik, Mátyás királyról elnevezett díjat is adományoz, amelyet elsősorban a humán területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó tataiak kaphatnak meg. A díj Nagy János szobrászművész alkotása, egy lovat és lovasát ábrázoló kisplasztika, melyet a Városházán a képviselők is megtekinthettek. Az idei városi kitüntetettek személyére hamarosan ismét lehet majd szavazni, az erre vonatkozó felhívás a város internetes weboldalán és a Városkapu újságban is meg fog jelenni.

A városüzemeltetéshez, városrendezéshez kapcsolódó előterjesztések között szerepelt egy tájékoztató a Tatán működő közműszolgáltatók 2019. évi fejlesztési terveiről. A cégek már korábban elküldték beszámolóikat, a testületi ülésén az E.ON Áramhálózati Zrt. valamint az Északdunántúli Vízmű Zrt. munkatársai pedig személyesen is megjelentek, és válaszoltak a képviselők kérdéseire. Az E.ON-al együttműködve a város keresi annak a módját, hogy a Tatán előforduló hibák bejelentése minél hatékonyabban és gyorsabban elérjen a céghez, amellyel havonta egyeztet a városvezetés a helyi energiaellátásról, és a problémákról. Az áramszolgáltató ígéretet tett arra, hogy folyamatosan lecserélik a régi kábelrendszereket, amelyek miatt akár egy vihar vagy beázás után is szünetel a szolgáltatásuk. Az ÉDV pedig tervei szerint kiemelten foglalkozik a tatai vízmű hálózat továbbfejlesztésével, különösen az újhegyi városrészt illetően.

A humánszolgáltatáshoz kapcsolódó előterjesztések között két másik, sokakat érintő téma is szerepelt, egy beszámoló a Tatai Egészségügyi Alapellátó Intézmény tevékenységéről, valamint egy tájékoztató a tatai járóbeteg szakellátás helyzetéről. Ezzel kapcsolatban Michl József elmondta: - minden évben kéri az egészségügyi terület ellátóinak együttműködését abban, hogy részletes tájékoztatót készítsenek a témáról a tataiaknak. Ebből látható, hogy az elmúlt években 11 milliárd forintos befektetés történt a tatabányai Szent Borbála Kórházban, ami a tataiak kórháza is –fogalmazott a polgármester hozzátéve, hogy természetesen még rengeteg feladata van hátra a kórháznak, de nagy köszönettel tartozunk az ott dolgozóknak. Az INTER-AMBULANCE Egészségügyi Szolgáltató Zrt., által az elmúlt években már sikeresen  megszervezett kistérségi sürgősségi orvosi ellátással kapcsolatban Michl József kiemelte: - tavaly több, mint 7 ezer megkeresés történt, ezzel a tatai járásban működik az országban az egyik legnagyobb forgalmat lebonyolító ügyeleti rendszer. 2700 esetben egyébként a statisztika szerint nem volt indokolt az ellátás, ám az ügyeletes orvosok mindenit fogadtak, aki hozzájuk fordult. Az egészségügyi alapellátással kapcsolatban Tata polgármestere elmondta: - még idén megépítik azt a lépcsőfeljárót, amely megkönnyíti a tatai Járóbeteg Szakellátó Rendelő bejáratához való feljutást a zsinagóga épülete mellett.

Az ülésen a további tájékoztatók sorában a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. beszámolója is napirendre került a társaság 2018-as, helyi közszolgáltatási tevékenységére vonatkozóan. A KNYKK munkája nyomán az elmúlt években jelentősen csökkent a helyi járatú autóbuszok átlagéletkora, és nem fordultak elő műszaki hiba miatti késések vagy járatkimaradások sem. Komoly feladat azonban még a menetrendek pontosítása, és az útvonalak áttekintése, ugyanis több olyan járat van jelenleg, amelyet csupán pár utas használ naponta. Emiatt hamarosan utasszámlálást végez majd a közlekedési vállalat, amire azért van szükség, mert a kihasználatlan buszok működtetésére a város havonta 1,5-2 millió forint kiegészítést fizet a KNYKK részére. A lehető legoptimálisabb megoldást keressük – nyilatkozta a témáról Michl József, kiemelve, hogy várják a tataiak visszajelzéseit, javaslatait a helyi közlekedés átszervezésével kapcsolatban, akár írásban, akár szóban.

A képviselő testületi ülések visszatérő napirendi pontja az a havi rendszerességű tájékoztató, amely a Tatát érintő pályázatokról szól. Ezzel kapcsolatban jó hír, hogy az önkormányzat 150 millió forintot nyert el a Malom-patak felújítására, a pénzt a patakmeder megújításának következő szakaszára fogják költeni. A Kodály téren már megszépült az árok, az újabb fejlesztési fázis érinteni fogja a Pötörke malomig tartó, és a Német Nemzetiségi Múzeumnál lévő mederrészt, illetve a másik irányban az Ady Endre úttól az Erzsébet térig terjedő szakaszt.

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete következő ülését várhatóan április utolsó szerdáján tartja majd.