A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Nyárra megújul az Építők parkja

Nyárra teljesen megújul az Építők parkja, ahol többek között kiépített parkolóval, és számos sport illetve szabadidős tevékenységet kiszolgáló pályával, eszközzel gazdagodik a terület. A munkálatok már zajlanak, a helyszínen Borsó Tibor a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnöke, Bencsik János országgyűlési képviselő valamint Michl József polgármester és Fekete Gyula tartott sajtótájékoztatót március 11-én.

 

Tata Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be és nyert el az Építők parkja zöldfelületeinek megújítására, valamint sport funkciókkal, pályákkal történő bővítésére. Emellett a január óta zajló beruházás részét képezi az Építők parki parkolók kiépítése is a közművekkel együtt. A projekt a TOP-2.1.2-15-KO1-2016-00002, valamint a HUSK/1601/2.2.1/109 kódszámú pályázati forrásokból, illetve önkormányzati önerőből valósul meg, bruttó 650 millió forint értékben.

Borsó Tibor a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnöke a  sajtótájékoztatón elmondta: - Tata természeti és épített öröksége kiapadhatatlan forrás, ezért városunk a megye egy olyan települése, ahol kiváló pályázati ötletek születnek, de emellett Tata olyan szakember gárdával is rendelkezik, amely a pályázatok részletes megtervezését és kivitelezését is magas színvonalon elvégzi. A megyei önkormányzat a 2013-2020 közötti  időszakban 180 projektet generált, ezeknek eddig körülbelül az egyötödét adták át, a nagyobb beruházások befejezésének időszaka most kezdődik.

A park zöldterületi részén már kitűzték és körbeszegélyezték a különböző korosztályokat kiszolgáló játszótereket, s az ezeket összekötő sétányok széleit. A játszóterek között a fák nagy részét elültették, emellett pedig folyamatosan zajlik az illemhely felújítása is.

Bencsik János a projektről úgy nyilatkozott: - Az Építők parkja Tata egyik kultikus helye, amely még a nagy fesztiválok megalapítása előtt rendszeresen otthont adott a városi rendezvényeknek. A most zajló beruházás továbbra is elsősorban a tataiak érdekeit szolgálja, s újabb lehetőséget ad a családok minden generációjának a biztonságos játékra, sportra és kikapcsolódásra – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

A helyszínen jelenleg a Kertváros egy részének csapadékvizét is levezető csapadékcsatorna rendszer kiépítése zajlik, melynek nyomán a korábbi intenzív esőzésekkor jelentkező elöntések a jövőben megszűnnek. A csapadékcsatorna megépítésével párhuzamosan a többi közművezetéket is kiváltják, valamint új vezetékek kiépítése is megtörténik. Emellett egy 97 férőhelyes parkoló is létesül, s miután már minden bontási munkát elvégeztek, az út alapozása szintén megkezdődött.

Michl József a sajtótájékoztatón elmondta: - a fejlesztés egyik célja az volt, hogy a park korszerűbb környezetben megőrizze a korábbi funkcióit is. A kisebb tereken családok, helyi közösségek találkozhatnak, de lesz olyan helyszín, ahová nagyobb rendezvényekhez sátrat lehet felállítani, és kibővül a strandröplabda pálya is. A kicsi gyerekek és a kamaszok külön játszótéren, míg a felnőttek egy fitnesz parkban kapcsolódhatnak ki. A polgármester tájékoztatott arról, hogy a Pons Danubii EGTC-n keresztül érkezett pályázati forrásból épül meg az új parkoló, amely része egy szlovák-magyar határon átnyúló kerékpárkölcsönző rendszernek. A kerékpárosok autóikat a parkolóban hagyhatják, majd a Kajakháznál vagy a Güntner Aréna Városi Sportcsarnoknál létesülő kerékpárkölcsönzők valamelyikéből tudnak biciklit kölcsönözni, melyekkel városon belül, illetve kívül is közlekedhetnek. A parkban emellett kerékpár támaszokat is felállítanak, amelyeknél kültéri kerékpárpumpával ellenőrizhetjük le a guminyomást.

A „Tata Építők Parkjában városi zöld infrastruktúra fejlesztés” elnevezésű projekt nyár elején fejeződik be. A fejlesztés során addig kiépítenek egy öntött gumiburkolatos gyermekjátszóteret és egy kamaszjátszóteret, a labdajátékok kedvelőinek készül két kis grund pálya kapukkal, kosárpalánkokkal, épül egy 30 x 18 m nagyságú, elkerített, gumiburkolatos multifunkciós sportpálya két kosárpalánkkal, két normál és két mini focikapuval, és a pályák mellé két pingpongasztalt is kihelyeznek. A korábbi fitnesz eszközök mellé egy szabadsúlyos edzésre alkalmas street workout fitnesz pályát alakítanak ki, amely akár önmagában, akár a tó körüli futást kiegészítve is hatékony edzést biztosít majd.

A projekt kivitelezője az FTK Építő Kft. és a KERTMÍVES 2004. Kft. által alkotott konzorcium, melynek képviseletében Fekete Gyula elmondta, hogy a munkákat január 8-án kezdték el. A következő időszakban a tataiak mindennapjait leginkább érintő feladat április második felében az 1-es utat keresztező nagy átmérőjű csatorna átvezetése lesz, annak érdekében, hogy a Kertvárosi csapadékhálózatot rákössék a vezetékre. A munka egy felszíni átvágással jár, emiatt a Vértesszőlősi úton 2x2 napon át, napközben félpályás útlezárás mellett halad majd a forgalom. Kérjük a közlekedők türelmét a munkák idejére!

Az Építők parkjában a munkálatok a tervek szerint haladnak, a megújult területet előreláthatóan júniusban vehetik birtokba a tataiak.