A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Testvérvárosi küldöttségek vendégeskedtek Tatán

Az idei Vadlúd Sokadalom hétvégéjén külföldi vendégek is érkeztek Tatára, köztük kilenc fős küldöttség Tata német testvérvárosából Gerlingenből, Georg Brenner polgármester vezetésével, valamint egy négy fős delegáció visegrádi partnervárosunkból Bystricéből, Roman Wróbel polgármester vezetésével.

Vendégeink több helyi programon részt vettek, természetesen ellátogattak a 18. Tatai Vadlúd Sokadalmon helyszínére is. Az Öreg-tó partján Dr. Ewald Bischoff gerlingeni önkormányzati képviselő, energiapolitika, természet- és környezetvédelem szakértő elmondta: - nagyon jól érzik magukat, hiszen a városnak csodálatos természeti értékei vannak, melyek érdemesek arra, hogy minél többen megismerjék őket. A képviselő hozzátette, korábban már járt az Öreg-tavi Nagy Halászfesztiválon, s most egy újabb oldalát ismerhette meg Tata különleges élővilágának.

A küldöttségek meghívást kaptak a „Tata? Tóváros? – Tatatóváros!” című kiállítás megnyitójára a Kuny Domokos Múzeumba, ahol német nyelvű  tárlatvezetésen vettek részt. Roman Wróbel polgármester az eseménnyel kapcsolatban úgy nyilatkozott: - számára különleges élmény volt ez a mostani látogatás a múzeum kiállításának megnyitója miatt, mert a városegyesítés 80. évfordulója alkalmából rendezett tárlat és az ott elhangzott helytörténeti ismeretek nagy hatást gyakoroltak rá. Tata és Bystrice partnerségével kapcsolatban a polgármester elmondta: - Mindannyian különbözőek vagyunk, de egymást megismerni, elfogadni és együttműködésre törekedni kiemelten fontos, például a fiatal és az idősebb generációk közötti párbeszédet kell minél jobban megerősíteni, és ebben sokat segítenek a partnervárosi kapcsolatok során létrejött találkozások - fogalmazott Roman Wróbel.

November 25-én, vasárnap délután a Városházán kerekasztal beszélgetést szerveztek Tata és Gerlingen testvérvárosi kapcsolatáról. Michl József polgármester a helyszínen elmondta: - A gerlingeniek még nem jártak a Vadlúd Sokadalmon, ezért különösen jó alkalom volt a rendezvény egy újabb találkozásra. Emellett jó, ha időnként elbeszélgethetünk a jövőről, mindarról, ami szép és hasznos a testvérvárosi kapcsolatunkban, és persze arról is, amivel tovább fejleszthetjük, erősíthetjük az – tette hozzá a városvezető.

A találkozóra meghívást kaptak helyi civil szervezetek, a kulturális, a vallási és a közélet képviselői, akik megosztották gondolataikat a Tata és Gerlingen közti  kapcsolatról. Georg Brenner polgármester a helyszínen elmondta: - 31 éve tart Tata és Gerlingen együttműködése, amely az elmúlt évtizedekben barátsággá fejlődött, és az évente megrendezett különböző találkozók csak tovább építik a közös munkát. A testvérvárosi kommunikációban a személyes kontaktus a legfontosabb, s mivel ez a két város között rendkívül sokoldalú, ezért kapcsolatunk képes tovább erősíteni mindkét település lakóinak életét is.