A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Fejlesztő foglalkoztatók találkoztak a VÁI tatai intézményében

Október 10-én a Vakok Állami Intézetének Tatai Rehabilitációs Telephelyén rendezték a Fejlesztő Foglalkoztatók Találkozóját. A szakmai rendezvényen többek között a foglalkozási rehabilitáció aktualitásairól, a fejlesztő foglalkoztatás lehetőségeiről, valamint a rehabilitációban betöltött szerepéről tartottak előadásokat.

Október kiemelt hónap az intézet életében, hiszen minden év októberének második csütörtökén van a látás világnapja, és október 15-én a Fehér Bot Napja. Ezek köré már hagyományosan rendezvénysorozatot szerveznek Fehér Bot Hetek elnevezéssel, országszerte különböző eseményekkel. Emellett 2018-ban két évfordulót is ünnepelnek, idén 40 éves a látássérült emberek elemi rehabilitációja Magyarországon, és 10 éves a Vakok Állami Intézete fejlesztő foglalkoztatója. A témához kapcsolódó tatai találkozóról Szabóné Berta Irén a Vakok Állami Intézetének igazgatója elmondta: - a fejlesztő foglalkoztatás nemcsak rendszeres elfoglaltságot ad az érintettek számára, hanem lehetőséget is biztosít az alkotásra, az értékteremtésre. A szakmai találkozó célja az információk bővítése a fejlesztő foglalkoztató intézmények számára, a társszervezetek együttműködésének elősegítése és bemutatkozási lehetősége, valamint a társadalmi szemlélet pozitív irányú előmozdítása a fogyatékossággal élők felé.

A helyszínen dr. Beró Henrietta, Tata alpolgármestere köszöntőjében kiemelte: -  az ilyen szakmai nyílt napok azért fontosak mert arra irányítják a figyelmünket, hogy nyitottak maradjunk, gyakoroljuk az el és befogadás képességét, és figyeljünk egymásra. Tata büszke arra, hogy városunkban megnyithatta kapuit egy ilyen intézmény, de ennél is fontosabb az, hogy a VÁI tatai telephelye jól működik, ezért köszönet az itt dolgozó szakembereknek. A jó gyakorlatok megosztása pedig kiemelten fontos, különösen a mai fiatal generáció számára, amely sokat tanulhat a fogyatékkal élőktől – fogalmazott az alpolgármester.

A programban a szakmai előadások mellett a fejlesztő foglalkoztatók termékeiből válogathattak az érdeklődők a helyszínen.