A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tematikus szórakoztató parkokat hoznak létre a Szlovákia-Magyarország Együttműködési program keretében

Az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében rendeztek szakmai találkozót Komáromban, ahol CULTPLAY projekt - Interaktív tematikus parkok létrehozása, a kulturális örökség innovatív használata címmel tartottak tájékoztatót.

Az SKHU/1601/1.1/209 azonosítószámú projekt 2018. februárjától 2020 elejéig tart, jóváhagyott költségvetése 2 873 580,08 euró.

A projekt vezető partnere Érsekújvár, partnerei Szlovákiából: Komárom, Ógyalla, Gúta, Vágsellye és Szőgyén, Magyarországról pedig: Komárom, Tata, Oroszlány valamint Kisbér. A projekt átfogó célja a kulturális örökségek innovatív hasznosítása, stratégiai célja, hogy bevonja a helyi lakosokat, turistákat, a meglévő kulturális örökségek új módon való felhasználásába, tematikus parkok létesítésével. A „CULTPLAY” parkok olyan tematikus parkok a határ mindkét oldalán, melyek játszótérként fognak működni, valamint részletes információkkal szolgálnak a többi partner községekben található attrakciókról három nyelvű (SK, HU, EN) internetes alkalmazás formájában. A parkok működése összekapcsolódik majd, hiszen nemcsak egymás emlékeit, hagyományait mutatják be, hanem mintegy hálózatot alkotva ösztönzik az érdeklődőket arra, hogy bejárva mind a kilenc helyszínt, egységesebb képet kapjanak a térség történelmi örökségéről.

Tata a projekthez a Malom park megvalósításával párhuzamosan azzal kapcsolódik, hogy az egykori Kristály Strand területén felépül a gútai malom kicsinyített mása, valamint olyan eszközöket helyeznek el, amelyek segítenek az egykori malmok működésének megértésében. A gútai tematikus parkban Tatára fogják felhívni a látogatók figyelmét, ott ugyanis egy, a tatai várat formázó játszóeszköz készül majd el.