Helyi bevásárló közösség szerveződik Tatán

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság szervezésében, szeptember 11-én kerül sor a "Mindent a közösségről" - Közösségek a helyi élelmiszerellátásban c. szabadegyetemi képzés harmadik, egyben utolsó napjára a volt piarista rendház épületében.

A 14:00 órakor kezdődő program témája: Hogyan indítsunk bevásárló közösséget? A helyszínen a szerveződő, helyi bevásárló közösség termelői is bemutatkoznak. A bevásárló közösség olyan vásárlási forma, amely biztosítja a vevők és a termelők közvetlen kapcsolatát, ezen keresztül a kereslet és a kínálat még hatékonyabb találkozását. A vásárlás előre leadott rendeléseken keresztül történik, szem előtt tartva a közösség és a környezet érdekeit is.

A bio, háztáji, kézműves és/vagy kistermelői termékek valódi alternatívái a szupermarketekben kapható áruknak. Általában az átvevő hely környékéről származnak, így a szállítási és közvetítői költségeket kihagyva sok esetben kedvezőbb áron juthatunk hozzá olyan alapélelmiszerekhez, mint például a zöldségek, tejtermékek, pékáru, tojás, savanyúság, aszalványok, gyümölcsé, méz, szörpök, lekvárok, liszt. Nagyon fontos, hogy a termelők törekednek a hagyományos, természetes eljárási-termesztési folyamatok megtartására, így a tejet valódi tehén adja, a paradicsom sosem látott vegyszert vagy műtrágyát, a pékáru friss, ropogós, a gyümölcslé pedig tényleg gyümölcsből van.

Egy jól működő, helyi igényekre és kínálatra épülő tatai bevásárló közösség megszervezésének és felépítésének szándékával a szervezők megalkottak egy online kérdőívet, amelynek kitöltésével jelentősen hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az első tatai bevásárló közösség biztosan sikeresen működhessen, egyaránt kielégítve a vásárlók és a termelők igényeit. Kérjük, a kérdőív kitöltésével segítsék ezt a munkát, az alábbi weboldalon keresztül:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSep91Qj5oo55D_pOlVQTENF-4JzvrWauqlckAYSqyp1hleA5w/viewform?usp=sf_link

Aki pedig mélyebben érdeklődik a téma iránt, szeptember 11-én 14:00 órától a piarista rendház épületében tájékozódhat.