Tatára látogatott Bagdy Emőke

Május 17-én a Magyary Zoltán Művelődési Központban tartott nagy sikerű előadást Prof. Dr. Bagdy Emőke pszichológus, egyetemi tanár.

 

Bagdy Emőke nevét országszerte sokan ismerik, hiszen egy személyben író, egyetemi tanár, pszichoterapeuta és klinikai szakpszichológus, akinek munkássága a körülötte lévő világ jobbá tételét szolgálja. Az elmúlt több mint négy évtizedben 1600 tudományos előadást tartott, 12 saját szakkönyve van, 24 könyv szerkesztője, 104 szakkönyv fejezet írója, 9 tankönyvi jegyzet illetve 25 tankönyv fejezet szerzője. 200 tudományos tanulmánya van és számos recenzió, pályázat, média szereplés kötődik a nevéhez.

Bagdy Emőke mindig is fontosnak tartotta a társadalommal folytatott párbeszédet, a lélektani ismeretek terjesztését, a szakmai közvélemény formálását. Média szereplései, ismeretterjesztő könyvei tették a hazai klinikai pszichológia egyik legnépszerűbb szereplőjévé. Tatán a „Munka és a magánélet egyensúlya” címmel tartott előadást. Bagdy Emőke a Magyary Zoltán Művelődési Központban elmondta: - Mint ahogyan két lábunk van amelyeken megállunk, úgy két fontos dolog is van az életünkben: az egyik a személyes magánéletünk, a másik lábunk pedig a munka. Ha egy párkapcsolatban gondolkodunk, akkor a családból kiindulva férfi és nő úgy vesz részt a két láb helyzetében, hogy különböző erővel működtetik ezt a két területet, de a nő és férfi munkamegosztása a mai világban nagyon sajátos a családon belül. A család azért fontosabb, mert az érzelmi töltést, a biztonságot adja, amely minden embernek alapszükséglete, hiszen nem magányos, hanem társas lények vagyunk. Bagdy Emőke kiemelte: - Az életben két fontos kérdést tehetünk fel: „kiért élek?” és „miért élek?” A „kiért élek?” kérdésére a válasz, hogy akit szeretek és aki engem szeret, a „miért élek?” kérdésre pedig a szakmám, a hivatásom. Jelenleg felgyorsult világban élünk, ahol minden szerepmegosztás olyan módon megköveteli az azonnali, perfekt teljesítést, hogy valójában egy mókuskerékben  létezve próbáljuk a feladatainkat ellátni. Ha a családi életünk biztonságos, akkor ott megkapjuk azt a megfelelő érzelmi töltést aminek segítségével a munkánkban hatékonyak lehetünk. Minden vizsgálat azt mutatja ki, hogy ha felborul az ember magánélete, és boldogtalanná válik személyes kapcsolataiban, az súlyosan kihat a munkájára. A munkában adódód nehézségeket viszont a család nagyon jól tudja kompenzálni. A legfontosabb tehát az életünk minősége, és ebben először is azt kell tisztázni saját magunkkal és egymással, hogy kiért, miért élünk, s mi az értelme a létezésünknek. Ha egy párkapcsolat szövetségében ezt jól fel tudjuk építeni, s a kapcsolat stabil, erős és időtálló akkor nincs probléma, hiszen életünket a kapcsolataink minősítik leginkább.

Bagdy Emőke előadásában a munka és magánélet kapcsolódásáról, a párkapcsolatokról és a boldogságkutatás legújabb eredményeiről beszélt. Az előadást követően pedig megnyitotta Smidt Tamás építész HÁZÁM című kiállítását a zsinagóga épületében.