A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Mezítlábas ösvény készült a Tatai Kincseskert Óvodában

Nevelőtestületünk kiemelt feladatának tűzte ki az óvodáskorú gyermekek szabad mozgáslehetőségének  fejlesztését. Éppen ezért olyan természeti ösvényt hoztunk létre, ahol „kötelező” mezítláb járni!

Az ösvény azon túl, hogy nagyon jó szórakozást nyújt, és a gyermekek természetes közegben megismerkednek a különböző anyagokkal – formákkal, nagyon kedvező hatást gyakorol az egészségükre is.

A gyermekkori szűrővizsgálatok igazolják, hogy óvodás korban igen magas azoknak a gyermekeknek a száma, akiknél valamiféle kezdődő mozgásszervi elváltozás jelentkezik. Ezek közül vezető helyen szerepel a hanyag és helytelen tartások különböző típusai mellett a lábboltozat süllyedése. Úgy gondoltuk, hogy óvodapedagógusi munkánk csak akkor lehet eredményes, ha minden lehetőséget kihasználunk a megelőzésre és a preventív szemlélet kialakítására. A mezítlábas ösvény kialakítása során nagy lehetőséget látunk a lábboltozat süllyedésének  megelőzésében, hiszen a mezítláb járás során fejlődik a talpi érzékelés, jótékony hatással van a vérkeringésre, az akadálypályákon fejlődik az egyensúlyérzék, csökkenthető a lábboltozat süllyedés kialakulásának kockázata, erősíti az izomzatot és megakadályozza a gerinc deformitások kialakulását.

A mezítlábas ösvény a Sebastian Kneipp által kifejlesztett egészségmegőrző módszeren alapszik. Lényege, hogy olyan különleges utakon, felületeken gyalogolhatunk, melyeknek burkolata eltérő anyagokból készült. Mezítláb megtapasztalhatják a gyermekek, hogy milyen érzés a nagyobb melegebb köveken, kisebb folyami kavicsokon, fakérgen, topozon, gyepen, homokon és tőzegúton járni.

Ebben az egészségmegőrző programban az óvodás gyermekek környezettudatosságát is szeretnénk tovább növelni, melyre az óvoda udvara kiváló lehetőségeket biztosít, és rendkívül alkalmas a különböző tapasztalatok szerzésére.

Az óvoda udvarán ezért kialakításra került egy 25 méter hosszú, 1 méter széles, vörösfenyő szegéllyel kialakított sétálóterület, mely különböző anyagokkal van feltöltve.

A mezítlábas ösvény szakaszai:

  • Tőzeg szakasz
  • Kukoricacsutka szakasz
  • Falap szakasz
  • Nagykő szakasz
  • Farönk szakasz tőzeggel
  • Folyami kavics szakasz
  • Homok szakasz

Az ösvényt a gyermekek az udvaron tartózkodás ideje alatt szüleikkel is szabadon használhatják. A fejlesztésünk hozzájárul a nevelő-oktató munka hatékonyabb tételéhez és az egészséges életmód, valamint a környezettudatos attitűd kialakításához.

A megvalósítást segítették:

  • Tata Város Önkormányzata, Környezet-és természetvédelmi alap.
  • Saját forrás.

 

Görözdiné Vojnits Klára óvodavezető

(Fotók:Tatai Kincseskert Óvoda).