A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Nyári szakmaismereti tábort szerveznek Tatán

„Mesterségem Címere” címmel tartott sajtótájékoztatót a Tatabányai Szakképzési Centrum nyári szakmaismereti tábor indításáról április 26-án Tatán, az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban.

Komárom-Esztergom megyében az általános iskolások pályaválasztásának elősegítése érdekében több szakmai és oktatási szervezet is együttműködési megállapodást kötött tavaly. Ennek egyik országosan is példaértékű innovatív eleme a szakmaismereti nyári tábor szervezése, amelyben a hagyományos nyári szabadidős programok mellett játékos, interaktív formában a fontosabb szakmákat és ezekhez kötődő tipikus karrier utakat is megismerhetik a táborlakók. A cél, hogy a szakmák kézzelfoghatóvá váljanak a fiatalok számára, illetve pályaválasztásuk során úgy dönthessenek, hogy már ismerik képességeiket, a lehetséges szakmákat, a majdani szóba jöhető munkahelyeiket.

A táborokba általános iskolák ötödik, hatodik, hetedik osztályos tanulóinak jelentkezését várják, tervezetten 45 fő/turnusban. Velük együtt vesznek részt a programokon a Tatabányai Szakképzési Centrum iskoláinak tanulmányi, szakmai, közösségi szempontból kiemelkedő tanulói is. Ők egyrészt segítik az általános iskolásokat a tábori élet minden területén, másrészt élményeik, benyomásaik átadásával kedvet ébreszthetnek választott szakmájukhoz, s példaként is szolgálhatnak a kisdiákok számára.

Berczellyné Nagy Marianna a Tatabányai Szakképzési Centrum főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: - Minden szakképzési centrumnak, így a tatabányainak is nagyon fontos feladata a pályaorientáció és tanácsadás, amit a tapasztalatok szerint minél korábban el kell kezdeni, s érdemes már kisgyermekkorban megismertetni a gyerekeket azokkal a tevékenységekkel, amelyekre aztán később a szakmák tanulása is épül. A nyári táborban elsősorban az a cél, hogy a diákok szórakoztató-interaktív módon el tudjanak mélyülni a manuális, szakmákat megalapozó tevékenységekben, így amikor elérkezik a pályaválasztás időszaka, akkor építkezhetnek majd ezekre az élményekre, és dönthetnek úgy, hogy valamilyen szakma irányában tanulnak tovább. Ezért kiemelkedően fontos az érdeklődés felkeltése, élményszerű foglalkozások szervezése – fogalmazott a főigazgató.

A tatai „Mesterségem Címere” tábor tervezett időpontjai:

Első turnus: 2018.07.02-2018.07.06. - komplex szakmaismereti tábor.

Második turnus: 2018.07.09 -2018.07.13. - komplex szakmaismereti tábor.

Harmadik turnus: 2018.07.30-2018.08.03. - tematikus robotika tábor.

A táborok tervezett helyszíne a tatai Fényes Fürdő területe.

Az ötnapos tábor keretében a szakmaismereti célokon túl változatos formában szeretnék a szervezők bemutatni a térség több munkáltatóját is, köztük azokat, akik a jövőben duális képzést majd munkalehetőséget tudnak ajánlani a fiataloknak, ezért a tábor ideje alatt két alkalommal gyárlátogatásra viszik a résztvevőket. Kiemelt figyelmet fordítanak a tábor közösségi életére, melyet napi rendszerességgel visszatérő együttműködési csapatjáték segít majd, Gazdálkodjunk okosan! címmel.

A tábort a gyerekek számára ingyenesre tervezik, a várható túljelentkezés miatt azonban a hagyományos jelentkezési lap mellé egy pályázati alkotás beküldését is kérik, amelyben a jelentkező indokolhatja érdeklődését és együttműködési készségét a tábor iránt. A keretszámot a pályázatok elbírálása után töltik majd fel.

A Mesterségem címere tábor honlapját, regisztrációs felületét május 2-án indítják el, jelentkezni kizárólag elektronikus úton lehet: www.tszc.hu.