A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Köszönet a kisgyermeknevelőknek!

A Bölcsődék napja alkalmából rendezett ünnepséget Tata Város Önkormányzata április 19-én a Városháza dísztermében, ahol a tatai és kistérségi bölcsődék kisgyermeknevelőit és munkatársait köszöntötték.

A bölcsődék napja 2010 óta államilag is elismert, miniszteri rendelet által szabályozott ünnepnap, emlékezve azokra, akik 1852. április 21-én megnyitották Budapesten a Kalap utcában az ország első bölcsődéjét.

A helyszínen Michl József köszöntötte a vendégeket. A polgármester az eseménnyel kapcsolatban elmondta: - A bölcsődében dolgozókat kicsit szociális, egészségügyi munkatársnak és pedagógusnak is szokták tekinteni, hiszen egy igazán összetett munkát végeznek, és valójában nagyon jó édesanyák, akik minden gyermeket úgy tudnak szeretni, mint a sajátjukat. A városvezető hozzátette: - a bölcsőde nem gyermekmegőrző, hanem egy olyan lehetőség, olyan szeretetteljes tér, ahol a kisgyermekek legalább olyan jól érzik magukat, mintha otthon lennének. Nagyon nagy köszönet jár a tatai és kistérségi bölcsődék minden munkatársának azért a szorgalomért és szeretetért, amellyel a legkisebbeket gondozzák, építik és erősítik nap, mint nap.

Az esemény vendégeként a Városházán Levente Péter tartott „lelki-derű gyakorlatot”. A népszerű színész, rendező, író a Bölcsődék napjával kapcsolatban úgy nyilatkozott: - Az embernek a legtöbb jót a fogamzás pillanatától 18 éves koráig lehet adni, egészen addig, amíg el kell engednünk a gyermekeinket. Ezért a bölcsődei és óvodai dolgozók, valamint a pedagógusok, a néptáncosok és a könyvtárosok a legfontosabb emberek, ezért vállaltam el Michl József felkérését - fogalmazott a művész.

A hagyományokhoz híven a Bölcsődék napja alkalmából idén is elismeréseket adtak át. Ebben az évben a Csillagsziget Bölcsőde két munkatársa vehetett át külön elismerést, melyet Michl József polgármester, dr. Beró Henrietta alpolgármester és Fekete Éva intézményvezető adott át.

Nagyné Czérna Éva kisgyermeknevelő hivatását általános ápoló, általános asszisztensi végzettséggel kezdte az egykori tatai I. számú Fürdő utcai bölcsődében. Ezt követően rövid ideig gyermekápolóként a városi kórház gyermekosztályán is dolgozott, majd útja visszakanyarodott a bölcsődei ellátáshoz és 1985-ben elvégezte a csecsemő- és gyermekgondozónői szakosító tanfolyamot. A Csillagsziget Bölcsődében 1999 szeptemberétől dolgozik. Elköteleződése hivatásához példaértékű. Munkáját megbízhatóan, nagy hozzáértéssel végzi, nyugalmat sugárzó jellemével, kellemes, halk hangjával már az első pillanatban elvarázsolja a bölcsődébe érkező gyermekeket és a szülőket. Csoportjaiban évek óta folyamatosan vannak eltérő fejlődésmenetű gyermekek, akiknek neveléséhez-gondozásához még több türelem, szakmai hozzáértés és empátia szükséges. A gyermekek hamar a bizalmukba fogadják, de fontos számára a szülőkkel való kapcsolattartás is. Szívesen vesz részt szakmai továbbképzéseken, aktívan közreműködik a kisgyermeknevelő főiskolai hallgatók gyakorlati képzésében. Kollégái felé is empatikus, segítőkész, rendszeresen invitálja színházi előadásokra munkatársait. A bölcsődében a folyosó dekorációjának állandó, tevékeny „varázslója”, megbízható, pontos, precíz, az új irányvonalakra, változásokra nyitott munkatárs.

Bartus Ferencné szakácsnő munkáját élelmiszer eladói képesítéssel 1977-ben a Generál Kereskedelmi Vállalatnál kezdte. A Csillagsziget Bölcsődében 1988 óta dolgozik. Kezdetben konyhai kisegítőként tevékenykedett, majd szorgalmával, megbízhatóságával, a munkához való pozitív hozzáállásával bebizonyította, hogy szakácsnőként is megállná a helyét, így munka mellett szakács szakképesítést szerzett és jelenleg is szakácsnőként dolgozik a bölcsődében. Dietetikus irányításával ő gondoskodik az ételallergiás gyermekek ételeinek elkészítéséről. A speciális csoport működése óta több lett a feladata, az ott lévő gyerekek táplálása nehéz feladat, minden nap újabb kihívás azért, hogy az elkészített ételeket el is fogyasszák a kicsik. Folyamatosan kikéri és figyelembe veszi a kisgyermeknevelők kéréseit, véleményeit. A bölcsődében rendezett ételbemutatókra mindig ízletesen elkészített ételekkel készül, melyek nem csak a testet táplálják, hanem esztétikai élményt is nyújtanak. Szakácsnői munkája mellett tűzvédelemi feladatokban is szerepet vállal. Az intézményből a Katasztrófavédelemi Igazgatósághoz beérkező tűzjelzés esetén ő is az értesítendők között van, s gyakran már a tűzoltók előtt az intézménybe érkezik. Számos éjszaka kellett otthonról elindulnia a téves jelzések miatt-ezt külön köszönjük neki. Hamarosan jól megérdemelt pihenését fogja tölteni, hiszen 2019 márciusától nyugdíjba vonul, munkavégzés alóli felmentése az ősz folyamán kezdődik.

Gratulálunk a díjazottaknak, köszönjük odaadó, áldozatos munkájukat!

Az ünnepségen közreműködött Jenei Márta, és Láris Zsófia a Tatabányai Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulója.