A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Megújult a Bláthy Iskola kollégiuma

Március 12-én adták át Tatán a TSZC Bláthy Ottó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának megújult, Bercsényi utcai épületét. A kollégium a KEHOP-5.2.10-16-2016-00136 sz. pályázat, és a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatása nyomán szépült meg.

Az intézmény főépülete a Hősök tere 9. szám alatt, míg a kollégium, a tornaterem, tantermek és tanműhelyek a főépülettől két percre, a Bercsényi utca 7. szám alatt találhatóak. Berczellyné Nagy Marianna, a Tatabányai Szakképzési Centrum főigazgatója a helyszínen elmondta: - a kollégium korszerűsítésének története 2016-ban kezdődött, amikor megjelent az energiahatékonysági pályázati felhívás, melyre még abban az évben sikerült is beadni a pályázatot. A támogatási szerződést 2017 áprilisában írták alá, a munkálatok tavaly júniusban kezdődhettek el. Az iskola és a Szakképzési Centrum célja az volt, hogy az épület ne csupán kívülről újuljon meg, hanem a belső terei is megszépülhessenek, így állami forrás segítségével megvalósulhatott a helyiségek épületgépészeti belső felújítása, a bútorzat és a vizes blokkok cseréje is.

„A TSZC Bláthy Ottó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma komplex felújítása” elnevezésű projekt tartalmazza a kollégium épületének energetikai felújítását: az épület teljes hőszigetelését, a külső nyílászárók teljes körű cseréjét és egy 50kW teljesítményű napelemes háztartási méretű kiserőmű felszerelését. A szerződött támogatás összege: 102.290.869 Ft, melyből a homlokzati hőszigetelés 926,58, a tető hőszigetelése pedig 634,3 négyzetméteren valósult meg, emellett 37 darab nyílászárót is kicseréltek.

A projekt kiegészítő beruházásaként a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Tatabányai Szakképzési Centrum támogatásával, 97.000.000 forintos beruházás nyomán került sor a tantermek festésére és burkolására, oktatástechnikai eszközök telepítésére, a kollégiumi szobák, vizesblokkok teljes felújítására, valamint új informatikai rendszer kiépítésére.

 „Ez az épület hűen tükrözi a Tatai-medence elmúlt 100 évét, és magán hordozza mindazon történéseket, amelyek itt végbementek” – kezdte köszöntőjét az ünnepélyes átadón Bencsik János, felelevenítve a kollégium épületének történetét, korábbi funkcióit. Az országgyűlési képviselő hozzátette: - Az épület leképezi az elmúlt évszázad társadalom, helyi közösség és gazdaságszervező tevékenységét és munkásságát. Két érzés határozta meg az itt élő és szorgoskodó emberek, diákok életét: az egyik a felelősségteljes együttműködés, a másik pedig a szolidaritás, melyben felismerjük, hogy a közösség minden tagja érvényesülni szeretne, s ezért sors és kockázatközösséget alkotunk. Kívánom a kollégium lakóinak, hogy ez a két érzület legyen ott a mindennapjaikban, s az egymásra való odafigyelés egy jó hangulatú közösségi teret hozzon létre, ahol meg tudják tanulni az egymásrautaltságban rejlő szépséget is – fogalmazott Bencsik János.

Michl József a helyszínen külön köszönetet mondott a támogatásért Bencsik János országgyűlési képviselőnek és a Tatabányai Szakképzési Centrumnak, valamint mindazoknak, akik a beruházás kivitelezése közben segítették a munkát, melynek eredménye minden bizonnyal támogatni fogja a jövőben az intézményben folyó szakmai tevékenységet is. A polgármester kiemelte:- a felújítás idején több városi intézmény összefogásával sikerült kisegíteni az iskolát tanítási helyszínek biztosításával, a zavartalan oktatás lebonyolítása érdekében. „Kívánom, hogy a jövőben is sok kiváló mester kerüljön ki az iskola falai közül, hogy az a szakmai tudás, amire óriási igény van például a tatai ipari parkban, minél több diáknak biztosítson stabil, megbízható munkát a térségben”- mondta Michl József.

A megszépült kollégiumban 55 diák él és tanul az idei tanévben. A felújítás alkalmából a Bláthy Iskola tanulói egy egyedi emlékérmet készítettek, melyet az ünnepélyes átadó vendégei vehettek át.