Több mint 4 milliárdos beruházással épül új Interspar áruház Tatán

5200 négyzetméteres új hipermarket építését jelentette be a SPAR Tatán. A környezetkímélő technológiákkal megtervezett INTERSPAR várhatóan 2019 nyarán nyílik meg városunkban. A beruházással kapcsolatos szándéknyilatkozatot március 7-én írta alá a Városházán Bencsik János országgyűlési képviselő, Michl József polgármester és Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója.

A SPAR idén 23 milliárd forintot fordít fejlesztésekre, melyből új áruházak építésére is lehetőség nyílik. Tata és térsége nagy vásárlóerővel rendelkezik, ezért döntöttek egy korszerű hipermarket megépítése mellett, az egykori Tatai Atlétikai Club pályájának helyén - nyilatkozta Maczelka Márk a SPAR kommunikációs vezetője.

Michl József polgármester a szándéknyilatkozat aláírásának helyszínén köszöntőjében elmondta: - hosszú várakozás és tervezés előzte meg ezt a beruházást, melyről már 2006 előtt megszületett a döntés. A közös előkészítés során az önkormányzat és a SPAR egy olyan együttműködést alakított ki, amely egyértelműen mutatja a város fejlődését mind a közlekedési infrastruktúra, mind pedig a színvonalas kereskedelmi szolgáltatásokhoz való hozzáférés tekintetében a tataiak és a kistérségben élők részére egyaránt. Michl József hozzátette: - örömmel veszi a város, hogy a helyi vállalkozások közül többet is bevonnak majd a beruházás folyamatába.

A hipermarket a tervek szerint 5200 négyzetméteres lesz: az INTERSPAR mellett 2600 négyzetméteren különböző üzletek, szolgáltatók kapnak majd helyet. A beruházás összértéke közel 4,2 milliárd forint, amelyet a SPAR önerőből fedez. Az épületben a tartószerkezet, a gerendák és a födémpanelek fából készülnek, a külső megjelenésében is esztétikus, környezetbarát anyaghasználat a tervek szerint környezetkímélő belső technológiákkal fog kiegészülni. A létesítménybe ózonbarát hűtőrendszert és hűtőajtókat, hatékony energiafelhasználású LED-világítást terveznek, az ideális hőmérsékletéről pedig a padlóba épített hőkezelőrendszer fog gondoskodni. A fűtéshez földgázt egyáltalán nem használnak majd, a gazdaságos és jó komfortérzetet biztosító padlófűtéshez illetve hűtéshez, a kereskedelmi hűtésrendszerből származó hulladékhőt fogják hasznosítani.

Bencsik János a Városházán úgy fogalmazott: - a SPAR Magyarország Kft. azon kevés vállalkozások egyike, amely nemcsak megtartotta, hanem tovább is fejlesztette az indulásakor ígért szolgáltatási minőséget. Az áruház megépítésével az önkormányzat egy jó adófizetővel gyarapodik, hiszen szép, energiatakarékos és barátságos kiszolgálási feltételeket biztosító épülettel gazdagszik úgy, hogy abból a közösségnek évről-évre kiszámítható, stabil bevétele is lesz. Az országgyűlési képviselő kiemelte: - fontos szempont számunkra, hogy a SPAR igyekszik hazai származású termékekkel is kiszolgálni a fogyasztóit, s ezzel a térségen belül támogatást nyújtanak egy értéklánc megteremtéséhez.

A SPAR stratégiájának kiemelten fontos eleme a magas színvonalú szolgáltatás, és a változó fogyasztói igények kielégítése, ezért miközben a tatai áruház eladóterében is megtalálható lesz például a salátabár vagy a látványpékség, a vállalat a megváltozott fogyasztói elvárásoknak megfelelően bővíti széles, mintegy húszezer termékből álló árukínálatát. Így az új tatai hipermarketben kiemelt elhelyezést kapnak az egészségtudatos táplálkozást segítő élelmiszerek, valamint a bio- és diabetikus termékek. A tatai INTERSPAR áruház új szolgáltatásai között lesz a SPAR to Go Étterem, ahol frissen készült meleg ételek, pizzák, grillételek, sültek, szendvicsek, saláták és üdítők gazdag kínálatából válogathatnak majd az áruházba betérők, akik nemcsak a belső térben, hanem a nyári időszakban az erre a célra kialakított teraszon is igénybe vehetik a szolgáltatást. A gyorsabb bevásárlást önkiszolgáló kasszák fogják segíteni, a látogatókat pedig egy 450 férőhelyes parkoló fogadja, valamint elektromosautó-töltő állomás és kerékpártároló is épül, míg a hipermarket szomszédságában egy modern játszóteret is kialakítanak a tervek szerint. A 34. magyarországi INTERSPAR 68 munkahelyet teremt majd.

Heiszler Gabriella ügyvezető igazgató elmondta: - Tatának a SPAR már csak történelmi gyökerei miatt is tartozott egy igazán modern, 21. századi bevásárlási lehetőséggel, hiszen a most itt található üzleteik egy korábbi kereskedelmi koncepció megvalósulásai. Az építkezés az időjárás függvényében a következő hetekben kezdődik el, a befejezés 2019-ben a késő tavaszi-kora nyári időszakra várható.

A fejlesztés fontos része, hogy a beruházás keretében a Május 1. utat kiszélesítik, kanyarodósávot alakítanak ki, s áthelyezik és kiszélesítik a gyalogátkelőhelyet. Az autóforgalmat zöldnövény sávval választják el, és sor kerül a forgalomirányító lámpák működésének összehangolására is.