A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Február utolsó napján ülésezett a városi képviselő testület

Idei második ülését tartotta február 28-án Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete, a Városháza dísztermében.

Az ülés elején Michl József polgármester köszöntötte Magyarics Gábort, a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület TDM menedzserét, aki az idén 26. alkalommal megrendezett Turizmus Gála és Évadnyitón Budapesten, a szakma legjobbjai között vehette át az „Év TDM menedzsere” címet. Ezt követően a testület 21 napirendi pontban hozott döntést.

Az ülés rendelet-alkotáshoz kapcsolódó előterjesztések megvitatásával kezdődött, melyek között szerepelt a Tata Város Önkormányzatának 2017. évi költségvetéséről szóló, valamint a szociális ellátásokról és az egyes szociális szolgáltatásokról és azok térítési díjairól szóló önkormányzati rendeletek módosítása. Utóbbival kapcsolatban Michl József az ülést követő sajtótájékoztatóján elmondta: - a téma két intézményt érintett, a Szociális Alapellátót és az Időskorúak Otthonát. Előbbiben semmilyen ellátás térítési díja nem változott, az Időskorúak Otthonában azonban 3%-al fognak emelkedni a fizetendő díjak, melyek összehasonlítva a környező idősotthonok díjaival így is  igen kedvezőek, s nagyságrendekkel alacsonyabbak, mint a megyében lévő otthonokban. Az idősotthoni ellátásra egyébként jelenleg is hosszú a várólista, térségünkben átlagosan 150-160 jelentkező van a férőhelyekre. Az otthon bővítésére vonatkozóan már vizsgálatok folynak.

Ugyancsak rendelet-alkotáshoz kapcsolódva szavaztak a képviselők a gyermekek védelmét szolgáló ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosításáról. Az étkezési díjak esetében a megnövekedett rezsiköltség (a minimálbér-emelés) miatt van szükség egy kisebb emelésre. Michl József ezzel kapcsolatban köszönetet mondott a magyar kormánynak azért az évi 100 millió forintért, mellyel a tatai gyerekek közétkeztetését segíti. Ez a támogatás teszi lehetővé, hogy a városban sok rászoruló család ingyen, vagy jelentős kedvezménnyel veheti igénybe a gyermekétkeztetési szolgáltatást, melyhez városunk közössége további 50 millió forinttal járul hozzá.

A gazdasági társaságokkal kapcsolatban két témában is a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. került napirendre. A testület elfogadta a társaság és az önkormányzat közötti közhasznúsági megállapodás aktualizálását, hiszen a város minden évben új megállapodást köt cégével a törvényi előírásoknak megfelelően. Az önkormányzat, mint megrendelő köt közhasznúsági megállapodást a Városgazdával, rögzítve azokat a közhasznú feladatokat, melyeket a cégen keresztül közvetlenül akar ellátni- például a fűnyírást, a parkosítást vagy a városi tulajdonban lévő lakások fenntartását.

A február utolsó napján megtartott ülésen több előterjesztés kapcsolódott városrendezéshez, ezek között volt a földmérési és térinformatikai állami adatbázisok igénylésének kérdése is. A magyar állam engedélyezte azt, hogy ezekhez az adatbázisokhoz az önkormányzatok ingyenesen hozzájuthassanak, ami komoly segítséget jelent a jövőben, hiszen olyan adatbázishoz jutunk, melynek felhasználásával egyszerűsödni fognak a városrendezéshez kapcsolódó tervezési folyamatok. Emellett a képviselők megszavazták azt is, hogy a városképi jelentőségű épületek homlokzati felújításához idén is lehet pénzügyi támogatásra pályázni, a részletes pályázati feltételek hamarosan olvashatóak lesznek a tata.hu honlapon.

Vagyongazdálkodási témában többek között Baj-Szőlőhegyen lévő ingatlanok jövőbeni hasznosításáról született döntés. Michl József tájékoztatott arról, hogy a szóban forgó baji présház és udvar, valamint szőlő a 90-es évek óta Tata Város Önkormányzatának tulajdonai. Az ingatlanokat a Jávorka Iskola használta képzései gyakorlati helyszíneként, azonban az elmúlt időszakban a területek részben kihasználatlanok voltak, és az állapotuk is jelentősen leromlott. Emiatt felmerült a más módon történő hasznosítás lehetősége, s tárgyalások kezdődtek Baj Község Önkormányzatával, mely jelezte, hogy az ingatlanokat szeretnék tulajdonba venni és pályázat útján felújítani. Baj önkormányzata vállalja azt is, hogy a jövőben tovább biztosítja a helyszínt a Jávorka Iskola részére, gyakorlati oktatásra. Az ingatlanok emellett a felújítást követően a helyi borászatnak, a borászati kultúra népszerűsítésének egyik központjaként hasznosulnak, s ezáltal turisztikai célokat is szolgálnak majd.

A képviselők humánszolgáltatáshoz kapcsolódó előterjesztésekről is tárgyaltak: - tájékoztató hangzott el a Gyermekbarát Város intézkedési tervében foglaltak tavalyi teljesüléséről valamint az idei tervekről, illetve a Tata Települési Értéktár Bizottság munkájáról. A bizottság feladata az, hogy a városban meglévő értékekről - melyeket a tataiak vagy a hozzánk látogatók felterjesztenek az Értéktárba való felvételre – döntést hozzon. Nagyon sok, a tataiságot kifejező érték került már be a helyi és a megyei értéktárba is, a javaslatokat a bizottság folyamatosan várja. A Tatai Patrióta Közéleti Magazinban tavasszal egy új, többrészes cikksorozat indul, amely részletesen bemutatja a Tatai Értéktár darabjait.

A februári ülésen a képviselő-testület tagjai tájékoztatót hallhattak a város aktuális pályázataival kapcsolatban, majd képviselői kérdések következtek, végül pedig zárt ülés keretében tárgyalták azt a javaslatot, mely a szavazatszámláló bizottságok tagjainak és póttagjainak megválasztására vonatkozott.

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete következő ülését várhatóan március végén tartja majd.