A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Szakmai tanácskozást tartottak a gyermekvédelmi jelzőrendszer működéséről

A Szociális Alapellátó Intézmény szervezésében rendeztek szakmai tanácskozást február 26-án a gyermekvédelmi jelzőrendszer működéséről, és a tavalyi tapasztalatokról. A találkozóra a kistérség érintett szervezetei, a szakmai intézmények és az önkormányzatok kaptak meghívást.

A gyermekvédelmi észlelő-és jelzőrendszer működésének célja a prevenció. A rendszer éves összegzését, értékelését minden évben egy közös szakmai tanácskozáson vitatják meg, melynek része a jelzőrendszeri tagok írásos beszámolója, az előző évi intézkedési tervből megvalósult elemek értékelése valamint az éves célkitűzések, a településekre vonatkozó célok meghatározása a jelzőrendszeri működés hatékonyságának javítása érdekében. A tanácskozáson áttekintik a gyermekjóléti alapellátás valamennyi formáját, majd átfogóan elemzik a jelzőrendszer éves működését, és javaslatokat tesznek annak javítására.

A megbeszélésen elhangzott: a tapasztalatok azt mutatják, hogy az igazolatlan iskolai hiányzások növekvő tendenciát mutatnak, emellett gyakoriak az anyagi (megélhetési, lakhatással összefüggő gondok) nevelési problémák, a szülők nem megfelelő életvitele, a gyermekintézménybe való beilleszkedési nehézségek, valamint a családi konfliktusok. A szakemberek az elmúlt évben is gyakran találkoztak olyan családokkal, melyekben pszichiátriai problémák vagy valamilyen függőség állt a konfliktusok hátterében.

Az éves szakmai tanácskozás eredményeiről egy részletes beszámoló készül, amely Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete elé kerül majd.