A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Hálózatos konyhafejlesztési program indul négy tatai általános iskolában

Az önkormányzat sikerrel pályázott a „Helyi gazdaságfejlesztés” című pályázati felhívásra, melynek nyomán négy tatai iskolában, hálózatos jelleggel egy főző- és három melegítőkonyha újul meg. A Kőkúti Általános Iskolában 1500 – 2000 adagos főzőkonyhát alakítanak ki, mely így az érintett általános iskolák teljes kiszolgálására alkalmassá válik. A nyertes pályázatról Bencsik János országgyűlési képviselő és Michl József tartott sajtótájékoztatót február 14-én, a Kőkúti Iskola ebédlőjében.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a „Helyi alapanyagokra épülő minőségi közétkeztetésért – iskolai konyhák hálózatos fejlesztése Tatán” című, TOP-1.1.3-15-KO1-2016-00002 azonosító számú pályázattal eredményesen pályázott Tata Város Önkormányzata. Az elnyert támogatási összeg bruttó 180 millió Ft.

A projekt keretében az önkormányzat célja környezettudatos, a helyben termő élelmiszerekre épülő beszerzési útvonalak kialakítása, és az alapoktól felépítve egy a jelenleginél jelentősen jobb minőségű közétkeztetési szolgáltatás megvalósítása. Kiemelt feladat a helyi közétkeztetés javítása, diétás étkeztetés biztosítása olyan korszerű műszaki megoldások alkalmazásával, amelyek hosszú távon gazdaságosan üzemelő konyha kialakítását teszik lehetővé.

Bencsik János a projektnyitó sajtótájékoztatón elmondta: - A beruházással egy központi konyhára épülő, élelmezésbiztonság szempontjából kiváló feltételeket nyújtó és az ételek minőségében is javuló szolgáltatás jön létre. A közétkeztetés terén az elmúlt időszakban olyan szabályozási környezet alakult ki, amely megköveteli a szolgáltatóktól, hogy a korábbiakhoz képest egészségesebb ételek készüljenek a diákok számára. Az új, egészségesebb ételek nem mindig egyeznek a diákok ízlésével, de ha jól felszerelt konyhában lehet elkészíteni őket, akkor a beltartalmuk és az élvezeti értékük is magasabb lesz. A fejlesztéssel magas szintű élelmezés alakul ki Tatán, amely a konyhatechnikai eszközök cseréjének köszönhetően még biztonságosabbá teszi az ételeket. Az országgyűlési képviselő kiemelte: - nagyon fontos cél az is, hogy a helyi termelők lehessenek a beszállítók, így a térségünkben termelt minőségi alapanyagok be tudjanak kerülni a közétkeztetésbe.

Michl József polgármester a helyszínen úgy nyilatkozott - Nagyon fontos, hogy a tatai gyerekek testben és lélekben is egészségesek legyenek, s ehhez számos eszközre van szükség. Ilyen a táplálkozás minősége, amelyen két oldalról lehet segíteni: egyrészt a technológia javításával, másrészt pedig a megfelelő alapanyagok megválasztásával. Tata szerencsés helyzetben van, hiszen a környéken igen magas színvonalú mezőgazdasági termékeket állítanak elő, így egy másik tervezett projekt során egy olyan előkészítő üzemet szeretnének létrehozni, ahol a helyi termelőktől beérkezett alapanyagot elő tudják készíteni, majd a konyhákra beszállítani a Csillagsziget Bölcsődébe és a Kőkúti Iskolába. A városvezető hozzátette: - szeretnék, ha jó irányba változna a gyerekek étkezési és étkeztetési kultúrája, mindenki nyugodtan, jó körülmények között, a számára megfelelő mennyiségű, egészséges ételhez jutna az iskolákban. Ehhez szükség van a pedagógusok, az iskolák, a szolgáltatók és a város kiegyensúlyozott együttműködésére.

A konyhai felújítások négy intézményt érintenek.

-Kőkúti Általános Iskola főzőkonyhája:

Az átalakítás sem alaprajzi bővítést, sem tartószerkezeti átalakítást nem igényel, a meglévő helyiségcsoportok módosulnak néhány válaszfal lebontásával. Az új helyiségek a korszerű konyhatechnológia igényeinek megfelelően kerülnek kialakításra. A fejlesztést követően a főzőkonyhán 1500-2000 adag étel készül majd új, modern gépészeti rendszer segítségével.

-Vaszary János Általános Iskola tálalókonyhája:

A városi iskolai konyhák új koncepciója alapján a Vaszary Iskolában a tálalókonyha technológiai tere a régi főzőkonyha traktusában kap helyet, és az előkészítő helyiségcsoport (zöldség-előkészítő, fekete mosogató, szárazáru-raktár, közlekedő) tere felszabadul. Ez lehetőséget ad arra, hogy a jelenleg egyetlen kis helyiségben szűkösen és szoros időbeosztásban zajló ebédeltetés helyett a felszabaduló térben az alsós kisgyermekeknek önálló, a korosztályuknak megfelelő étkeztetési feltételek alakuljanak ki.

-Jázmin utcai tagintézmény tálalókonyhája:

A tálalókonyha a meglévő iskolaépület földszinti épületrészében működik, s az átalakítás mellett a konyhatechnológia is teljesen megújul. A fejlesztés a meglévő konyha területén fog zajlani, sem alaprajzi bővítést, sem tartószerkezeti átalakítást nem igényel, a meglévő helyiségcsoportok is megmaradnak.

-Fazekas utcai tagintézmény tálalókonyhája:

A meglévő tálalókonyha infrastrukturális átalakítására nincs szükség, de új, korszerű konyhatechnológiai eszközökkel kell felszerelni. Elsősorban mosogatók, mosogatógép, munkaasztalok, tároló szekrények, és hűtő beszerzése szükséges.

A hálózatos iskolai konyhafejlesztési projekt szolgálja azt a célt is, hogy Tatán a Gyermekbarát Város program részeként a felnövekvő generációk számára az egészséges életmód a mindennapi gyakorlat meghatározó része legyen. A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2018. december 31.