A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Megújul és kibővül a Csillagsziget Bölcsőde konyhája

Tata Város Önkormányzata sikerrel pályázott „A foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő intézmények közszolgáltatások fejlesztésével” című pályázati felhívásra, melynek nyomán még idén megújul a Csillagsziget Bölcsőde. A nyertes pályázatról február 9-én tartott projektnyitó sajtótájékoztatót Bencsik János országgyűlési képviselő és Michl József polgármester.

 

A gyermekjóléti alapellátások közül a bölcsődei ellátási formákhoz valamint az óvodai ellátáshoz való hozzáférés javításának és a szolgáltatások minőségi fejlesztésének megvalósítása érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága tett közé felhívást, melyre városunk a „Csillagsziget Bölcsőde felújítása Tatán” címmel nyújtotta be TOP-1.4.1-15-KO1-2016-00020 azonosító számú pályázatát. A projektet a döntéshozók alkalmasnak ítélték a támogatásra, az elnyert támogatási összeg bruttó 150 millió Ft.

A pályázattal Tata Város Önkormányzatának célja a kisgyermeket nevelők munkavállalásának támogatása, a családok segítése, különösen a leghátrányosabb helyzetű gyermekek minél korábbi életkorban történő megsegítése. Az elmúlt években a Tatai Csillagsziget Bölcsőde épületének energiaracionalizálása már megtörtént, az intézmény egy új gondozási egységgel is bővült, egy másik gondozási egysége pedig felújításra került.

Bencsik János a sajtótájékoztatón elmondta: - ez a pályázat alapvetően a város legkisebb gyermekeinek megfelelő, korszerű körülmények közötti, egészséges étkeztetését szolgálja. Helyesen döntött az önkormányzat, hogy csatlakozva a térség más településeihez, bölcsődéjét pályázati forrásból fejleszti tovább. Az országgyűlési képviselő kiemelte: - Három évvel ezelőtt Bajon az ottani óvoda bővítésével komfortosabb körülmények közé kerülhettek a bölcsisek is, jelenleg Vértesszőlősön folyik az új óvoda és bölcsőde építése, és Tatabányán szintén megtörténik minden bölcsőde korszerűsítése energetikailag, valamint a belső terek felújításával. Elmondható, hogy egy év múlva a Tatai-medence összes bölcsődéje a korábbiakhoz képest sokkal jobb körülmények között tudja fogadni a gyermekeket.

A jelenlegi projekt első ütemében a konyha 300 adagos kapacitásának növelésével 650 adagos főzőkonyhát alakítanak ki, mely alkalmas lesz több helyi óvoda kiszolgálására is. A konyha kapacitásbővítésével nem fejeződik be az épület felújítása. A második ütemben két gondozási egység teljes körű belső felújításával a csoportszobák és a kiszolgáló helyiségek (vizes blokkok, öltöztetők, pelenkázók) újulhatnak meg, létrejön egy tornaszoba, valamint az udvar is megszépül. A régi, eredeti udvari burkolatok, járdák, lépcsők már rossz állapotúak, ezek felújítása mellett egy nyári hűsítő vízi „pancsoló” (nem medence, hanem zuhany jellegű hűsítő lehetőség) kialakítása is szükségessé vált. Ezen kívül tervezik új játékeszközök telepítését, terasz feletti árnyékolók beszerzését, parkosítást és az intézményt körülvevő kerítés cseréjét/javítását is, amennyiben a költségkeret lehetővé teszi.

Michl József tájékoztatott arról, hogy a projekt érinti a Geszti, a Fürdő utcai és a Kincseskert óvodákat, hiszen a felújítást követően az új bölcsődei konyhában készül majd el számukra is az étel, míg az óvodákban tálalókonyhák működnek majd. Tata polgármestere külön köszönetet mondott Bencsik Jánosnak a projekthez  nyújtott támogatásáért. Michl József megerősítette: - a megvalósítás két ütemben zajlik, először megújul a konyha és három egységet fognak akadálymentesíteni, ezt követően pedig a tervek szerint tovább szépülhet az udvar, és csoportszobákat is megújítanak.

A projekt várhatóan idén októberben fog befejeződni.