Elbúcsúztatták a MH. KFOR Kontingens 18. váltás állományát Tatán

353 katonát búcsúztattak február 8-án Tatán, a Magyar Honvédség KFOR Kontingens 18. váltás állomány kibocsátó ünnepségen a laktanya alakuló terén.

A katonák márciusban indulnak koszovói külszolgálatukra, ahol több békefenntartói feladatkört is be fognak tölteni. A tatai kibocsátó ünnepség helyszínén dr. Simicskó István honvédelmi miniszter úgy nyilatkozott: - fontos a Nyugat - Balkán stabilitása, hiszen egész Európára nézve kihatással lehet ha ott destabilizálódik a helyzet. Látjuk, milyen veszélyeket rejt a migráció, és hogyan fokozódik a terrorizmus, tehát odamenni és válságövezetekben a biztonságot és a békét szolgálni nagyon komoly segítség Koszovónak, s nyilván máshol is, hiszen 14 országban vannak jelen magyar katonák.  A honvédelmi miniszter kiemelte: - Magyarország megfontolt és jó lépéseket tett az elmúlt három évben, és példát mutat Európa számos országának.

Horváth Sándor őrnagy, a 25. Klapka György Lövészdandár 21. Harckocsi Zászlóalj parancsnok-helyettese, jelenleg a KFOR Kontingens 18. váltás parancsnokaként elmondta: - tulajdonképpen már teljesítettek egy megelőző missziót, hiszen a teljes felkészülésük hat hónapig tartott, s a békefenntartói ismeretek teljes spektrumát magában foglalta, az egyéni képességek kialakításától és fejlesztésétől kezdődően a kiscsoportos összekovácsolódáson át az egész kontingens összehangolásáig.

A kontingenst 26 alakulat katonái biztosítják, 353 fő a teljes létszám, közülük 260 katona a tatai 25. Klapka György Lövészdandárban szolgál. A kontingens számos békefenntartói feladatot el fog látni két műveleti helyszínen, március 1. és szeptember 30. között. A fél éves külszolgálatra utazó katonák egyszer, négy-öt napra hazatérhetnek majd családjukhoz.