A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Idei első ülését tartotta városunk képviselő-testülete

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete január 31-én tartotta idei első ülését a Városháza dísztermében, ahol ezúttal 16 napirendi pontban született döntés.

A képviselők munkájukat gazdasági társasághoz kapcsolódó előterjesztéssel kezdték, megvitatva a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. beszámolóját az Aranyponty Zrt.-vel kötött együttműködési megállapodás hatályosulásáról. A témával kapcsolatban Michl József polgármester az ülés utáni sajtótájékoztatóján elmondta: - a testület 2016-ban döntött úgy, hogy pályázik az Öreg-tó halászati jogára, a pályázatot a Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület Polgári Jogi Társaságával együtt benyújtva. A halászati jogot elnyerve 2017-ben egy szakmai céggel, az Aranyponty Zrt.-vel kötött az önkormányzat együttműködési megállapodást, s tavaly tavasszal 560 mázsa halat telepítettek a tóba, majd ősszel közel 2000 mázsát sikerült onnan lehalászniuk. Karsainé Haris Hajnalka, a cég ügyvezetője erről a munkáról készített beszámolót, melyről tájékoztatta a képviselőket.

Az ülés pályázatokhoz kötődő előterjesztéssel folytatódott, nyolc pályázattal kapcsolatban hoztak döntéseket. A közelmúltban számos olyan pályázatot nyert el a város, melyekkel kapcsolatban elkezdődhet a megvalósítás, és indulhatnak az előkészítő munkák. Ilyen például a Harangláb és Agostyán városrész között megépítendő új kerékpárút, a Szivárvány és a Kertvárosi Óvodák energetikai megújítása, a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár infrastrukturális fejlesztése, a nők munkába állását segítő Nő-Köz-Pont megvalósítása, vagy a térségi humánerőforrás fejlesztés projektje. Az előterjesztés kiegészítéseként 5 millióról 25 millió forintra emelték a pályázati előkészítések költségvetési sorát.

Városrendezéshez, üzemeltetéshez több előterjesztés is kapcsolódott, ezek között volt a Malom-patak rekonstrukciójához tartozó költségvetési igény, az önkormányzat ugyanis szeretné felújítani a malom árkot az Ady Endre úttól a Pötörke malomig, mivel ennek a medernek fogadnia kell majd az Angolkertből érkező források vizét. Szintén városrendezéshez kapcsolódott egy városfejlesztési megállapodás a Lidl Magyarország Kereskedelmi Betéti Társasággal. Ezzel kapcsolatban Michl József tájékoztatott arról, hogy már több mint 10 évvel ezelőtt is foglalkozott az akkori önkormányzat a Spar és a Lidl városközponti beruházásaival. Az elmúlt 10 évben nem történtek előrelépések, most viszont elkezdődhetnek a fejlesztések. A cégekkel kötött városfejlesztési megállapodások nyomán a beruházók olyan körülményeket alakítanak ki, melyek hasznára válnak Tatának, elsősorban a közlekedés területén. Az Interspar a Május 1. utat fogja teljes szélességben a benzinkúttól a Keszthelyi úti kereszteződésen túl lévő részig megújítani, szélesíteni, egy új lámpás kereszteződést is kialakítva. A Lidl pedig az Oroszlányi úti kereszteződést fogja fejleszteni és lámpásítani, valamint hozzájárul az Új út és a Fényes fasor találkozásánál egy körforgalom kiépítéséhez. A Lidl 100, az Interspar pedig 400 parkolóhelyet létesít majd, összességében az új Városi Piaccal együtt több mint 500 parkolóhelyet fognak kialakítani a területen.

Az év első ülésén nyolc napirendi pont foglalkozott ingatlan ügyekkel, ezek közé tartozott a Jázmin utca 22-24. szám alatti ingatlan értékesítésére beérkezett pályázatok elbírálása. Az egykori bőrdíszműves üzem épületegyüttesét az elmúlt időszakban raktározási célra használták helyiségek bérbeadásával, s most több mint 40 millió forintért tudták értékesíteni.

A képviselők január utolsó napján a humánszolgáltatáshoz kötődő előterjesztések sorában tárgyaltak a központi orvosi ügyelet jövőbeni működtetéséről. Korábban a kistérséggel közösen döntöttek arról, hogy városunkban egy külső szolgáltató kezébe kerüljön az orvosi ügyelet ellátása, ezt a feladatot az itt élők megelégedésére sikerült átszervezni, s pozitív visszajelzések érkeztek a betegek oldaláról is. A szolgáltatóval kötött szerződés májusban lejár, ezért új pályázatot kell kiírni, erről döntöttek a képviselők, akik szavaztak az önkormányzat által fenntartott intézmények (a Tatai Geszti Óvoda és a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár) magasabb vezetői pályázatainak kiírásáról is.

Az ülés végén beszámoló hangzott el a 2017. évi sportfeladatok intézkedési tervéről, mellyel kapcsolatban Michl József úgy nyilatkozott: - szívből gratulál a tatai sportolóknak, akik kiváló eredményeket értek el az elmúlt esztendőben is. Az önkormányzat százmilliós nagyságrendben támogatta a helyi sportéletet működési és fejlesztési oldalról egyaránt, ennek pedig folyamatosan látszik a pozitív következménye többen között abban, hogy tovább nő az igazolt sportolók száma. Emellett nagyon népszerű lett a Güntner Aréna Városi Sportcsarnok, amely egyre több színvonalas, és nagy érdeklődésre számot tartó eseménynek ad otthont. Köszönet illeti természetesen a szülőket is - fogalmazott a polgármester - , akik ösztönzik gyermekeiket arra, hogy komolyan vegyék a testmozgást, és köszönet jár az edzőknek, sportvezetőknek, akik Tatán jelentős munkát végeznek. Michl József külön köszönetet mondott Tompa Andornak, aki a város sportreferenseként, lelkiismeretes szervezőként tette gazdagabbá 2017-ben Tata sportéletét.

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete következő ülését várhatóan február utolsó szerdáján tartja majd.