A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Képviselő-testületi ülés és közmeghallgatás volt a Városházán

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete december 20-án tartotta idei utolsó ülését a Városháza dísztermében.

Az ülés előtt a Hajnalcsillag Református Óvoda gyermekei adtak ünnepi műsort a testület tagjainak és a meghívott vendégeknek. Ezt követően a képviselők 20 napirendi pontban tárgyaltak.

Az ülés a Tata Város Önkormányzatának 2018. évi költségvetéséről szóló rendelet-tervezet megvitatásával kezdődött. Ezzel kapcsolatban Michl József polgármester az ülést követő sajtótájékoztatóján elmondta: - a városnak három fő bevételi forrása van, az egyik a saját bevételi oldal, melynek nagy részét a helyi adók teszik ki, ez megközelítőleg 2 milliárd forintot jelent, a második az állami támogatás, ami mintegy másfél milliárd forint, a harmadik pedig az ingatlanértékesítésekből befolyó összeg. A 2018.évi költségvetés összege 9.522.266 milliárd forint, ebből 6.860.316 milliárd forint vonatkozik működésre, 2. 661.950 milliárd pedig fejlesztésre. A működési kiadások között 100 millió forint működési tartalékot, és 15 millió forint általános tartalékot, a fejlesztési kiadások között pedig 50 millió forint felhalmozási tartalékot terveztek, az év közben esetlegesen felmerülő, nem tervezett feladatok finanszírozására. A fejlesztési célú bevételekhez a magyar kormány a Széchenyi Program keretében európai uniós társfinanszírozással mintegy másfél milliárd forintot már át is utalt Tata Város Önkormányzatának, ami hat pályázat támogatási összegét jelenti, de ezen felül a város további pályázatokat is elnyert több mint 1 milliárd forint értékben, és jelenleg még három pályázat eredményhirdetésére várnak. Emellett közvetetten helyi intézmények, így például a Vaszary Iskola is komoly összeget nyert el, 1 milliárd 160 millió forintból újul meg az intézmény a Jázmin Iskolával együtt a következő két évben. A jövő évi költségvetésben szerepel még egy lakóterület fejlesztési projekt is, az Önkormányzat rendelkezik a Fényes fasor mentén egy 24,2 hektáros területtel, amelyen ingatlanfejlesztést szeretnének a jövőben végrehajtani- vagy a terület értékesítésével (1 milliárd forint értékben), vagy egy befektetőtárssal, vagy helyi cégekkel együttműködve. Ezáltal az új lakásokra vonatkozó igények kielégítését szeretné segíteni az Önkormányzat, hiszen a CSOK-nak is köszönhetően egyre többen vásárolnak Tatán is lakóingatlanokat. Michl József tájékoztatott arról, hogy intézményeikben, melyekben 220 fő dolgozik, mintegy 47 millió forintos bérfejlesztést hajtanak végre, ami átlagosan 7,3%-os béremelkedést jelent. Az önkormányzati intézményekben emellett beruházásra, felújításra külön saját forrásból 48 millió forintot fordítanak jövőre. A Tatai Közös Önkormányzati Hivatalban szintén bérfejlesztésre kerül sor 2018-ban, a köztisztviselői alapilletmény eddigi 38.500 forintos összegét emelik fel 44.000 forintra, s a bérfejlesztés az Önkormányzat cégeit is érinti.

Az ülésen városrendezési témában szavaztak a képviselők a SPAR Magyarország Kft-vel kötött városfejlesztési megállapodásról. A SPAR üzletközpontot épít Tatán, s a beruházáshoz kapcsolódó városfejlesztési megállapodás többek között tartalmazza a közlekedési csomópontok fejlesztését az üzlet, valamint az Új út, a leendő új városi piac és a Május 1 út tekintetében, és a leendő parkolók kialakítását is. A SPAR Magyarország Kft. jogi képviselője az ülésen elmondta: - a beruházás 2018 tavaszán megkezdődik, és terveik szerint 2019-ben, még húsvét előtt megnyílik a tatai Interspar üzlet.

A vagyongazdálkodáshoz kapcsolódó témák sorában szerepelt egy előterjesztés az Önkormányzatot megillető halgazdálkodási jogok jövőbeni hasznosításáról. A Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület azzal a kéréssel fordult az Önkormányzathoz, hogy az új elnökség megválasztásáig hosszabbítsák meg a jelenlegi szerződésüket február 28-ig. (A Cseke-tóra vonatkozó halgazdálkodási jogot az Önkormányzat korábban haszonbérletbe adta a Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület részére, a szerződés 2017. december 31-én jár le). A testület döntött arról is, hogy Horváthy Lórántot, a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság elnökét delegálja az egyesület elnökségébe, míg a TAC elnökségébe Purgel Zoltánt delegálják a következő időszakra.

Az ülést követően került sor a Városházán Tata Város Önkormányzat Képviselő-testületének idei közmeghallgatására, melyen tájékoztató hangzott el a város 2018. évi költségvetéséről, Kiss Zsolt főépítész ismertette a Tatai Települési Arculati Kézikönyv alapjait, végül pedig a képviselők személyes beszámolója következett az idei képviselői tevékenységükről.

Városunk képviselő-testülete következő ülését 2018. januárjában tartja.