A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

30 éves a Fogyatékosok Nappali Intézménye Tatán

Megalakulásának 30. évfordulóját ünnepelte december 8-án a Szociális Alapellátó Intézmény Fogyatékosok Nappali Intézménye, a Magyary Zoltán Művelődési Központban.

Tatán az értelmi fogyatékosok napközije 1987-ben alakult, működését a Kocsi u. 13. sz. alatt kezdte meg. 2005-ben egy pályázatnak köszönhetően költözhettek át a Deák Ferenc u. 5. sz. alá, s felvették a Fogyatékosok Nappali Intézménye megnevezést. Jelenleg 25 férőhellyel rendelkeznek, és fogadják a Tatán valamint a kistérségében élő fogyatékos személyeket. Feladatuk, hogy az ellátást igénybe vevők részére szociális, egészségi, mentális állapotuknak megfelelő napi életritmust biztosítsanak, közösségi programokat szervezzenek nyitott formában, az ellátotti kör és a lakosság által egyaránt elérhető módon működve. Az intézményben az alapvető szolgáltatásokon túl rendszeres pedagógiai foglalkozásokat, pszichés gondozást, szabadidős programokat, kreatív képességeket fejlesztő, valamint egyéni programokra épülő gyógypedagógiai foglalkozásokat is rendszeresen szerveznek.

Székely Csaba, a Szociális Alapellátó Intézmény vezetője a helyszínen elmondta: - ez egy különleges alkalom, mert országosan is ritka volt három évtizeddel ezelőtt, hogy intézményt alapítsanak fogyatékkal élőknek. Ami 30 évvel ezelőtt Tatán elindult, igazából nem egy intézmény, hanem egyfajta szolgálat, melynek az évek során számos kiemelkedő állomása volt. A cél a kezdetek óta nem változott: segíteni a fogyatékosokat abban, hogy minél inkább be tudjanak illeszkedni a társadalomba. Székely Csaba hozzátette: - bár számos változás is jellemezte az elmúlt három évtizedet, de a szeretet változatlanul, minden nap körbeveszi az intézmény dolgozóit és gondozottjait, s ettől kovácsolódnak olyan közösséggé, melynek tagjai erős szállal kötődnek egymáshoz.

Az ünnepségen Michl József mondott köszöntőt. A polgármester, aki korábban az ÉNO vezetőjeként is dolgozott úgy nyilatkozott: - nagyon szép élmények kötik az intézményhez, hiszen egy olyan közösséggel dolgoztak, amelynek tagjaiban óriási erővel van jelen a szeretet. Az elmúlt három évtized során a városvezetés mindig fontosnak tartotta a napközi működtetését, s a szülők is egyre nagyobb bizalommal hozták el gyermekeiket az intézménybe, ahol jelentős segítséget nyújtanak nekik abban, hogy napközben nyugodtan dolgozhassanak.

Az ünnepi műsorban közreműködött a KEMMERI Punch zenekara, az EESZI FNO Séma tánccsoportja Győrből, és a tatai ÉNO. A műsor zárásaként a helyszínen köszöntötték az intézmény egykori dolgozóit.