Megújult az I. világháborús emlékmű az Almási úti temetőben

November 23-án az Almási úti temetőben rendezték a felújított, első világháborúban életüket vesztett magyar katonák hősi emlékművének ünnepélyes átadását.

Tata Város Önkormányzata a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum által a Magyarországon található I. világháborús hadisírok és emlékművek témában kiírt pályázatára 1 615 959,- Ft összegű támogatást kapott. A HM HIM Centenáriumi Pályázati Igazgatóság szakmai javaslatainak nyomán a pályázati támogatás összegéből valósította meg az Önkormányzat az Almási úti temetőben lévő I. világháborús emlékmű felújítását, amelynek során az emlékmű-obeliszk tardosi kő szerkezetének lecsiszolása, a betűk újra vésése és festése, az emlékmű körüli korlátelemek, valamint a murvás burkolat felújítása valósult meg.

Ugyancsak a pályázat részeként készült el a Kocsi úti köztemetőben lévő I. világháborús hősi sírkert kőkereszt javítása, felújítása, és 52 db alumínium anyagú névtábla gránittáblákra történő feliratozása és cseréje is. Ezzel egy időben ugyanitt a meglévő gyalogos sétány folytatásaként 31,5 m hosszú és 1 m széles murvaburkolatos kerti út is készült.

Michl József az ünnepségen megköszönte a Honvédelmi Minisztériumnak, a magyar kormánynak és a tatai önkéntes adakozóknak, hogy a helyi első világháborús emlékhelyek megújulhattak. Tata Város polgármestere hozzátette: - köszönet jár azoknak is, akik összegyűjtötték a tatai háborús emlékeket és nem hagyják feledésbe merülni mindazok nevét, akik városunkból mentek el a nagy háborúba, s köszönet azoknak a családoknak, akik még őrzik a háborúban elvesztett felmenőik emlékét.

Horváth Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka ünnepi beszédében elmondta: - az elmúlt évszázad során a nemzet katonáinak helytállása és áldozata nem kímélte hazánk egyetlen települését, közösségét sem. A nemzet tagjai a hívó szónak engedelmeskedve, polgári létüket feladva váltak a nemzeti haderő katonáivá, s megtették azt, ami minden katona kötelessége: harcoltak a közösség megmaradásáért, magyarságunk fennmaradásáért, jövőnkért és boldogulásunkért. A mai generáció magyarjainak már csak távoli emlék az, hogy a dédapa, a nagyapa vagy az ő testvéreik, szeretteik elmentek, és nem tértek vissza. Talán így is van ez rendjén – tette hozzá Horváth Gábor kiemelve, hogy a családoknak mindig előre kell nézniük, a jövőn munkálkodva, de a haza, a nemzet, és a közösség nem felejtheti el az értük végső áldozatot meghozókat. Az ő emléküket őrzik ezek a néma kövek, amelyek mellett elhaladva a kései leszármazottak is leróhatják kegyeletüket.

A cselekvő hazaszeretet hőseire emlékezünk ezen a napon, azokra a hazafiakra, akik éltek és haltak a hazáért, ha kellett haltak a harctéren, ha pedig a gondviselés úgy akarta, akkor a harctérről hazatérve éltek tovább a hazáért - kezdte beszédét a helyszínen Bencsik János. Egy-egy világháborús emlékmű előtt tisztelegve, a neveket olvasva, amikor néhány percre a családi regék élővé válnak, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy a nevek mögött életek, az életek mögött hazafiak vannak, olyan emberek, akik a cselekvő hazaszeretet hősei - fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Az ünnepségen az emlékművet a Kapucinus Plébánia képviseletében Váradi Kristóf káplán szentelte fel, valamint dr. Szabó Előd református és Frankó Mátyás evangélikus lelkész áldotta meg.

A rendezvényen közreműködött Krkos Gergő a TSZC Bláthy Ottó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulója, Tata Város diákpolgármestere, Bagi Attila, az Eötvös József Gimnázium és Kollégium diákja, valamint a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Zenekara, Balázs Attila vezetésével.