Elkezdődött a lehalászás az Öreg-tavon

Az Öreg-tó melletti várárokban november 7-én megkezdődött a halállomány kitermelése, miután a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. a tóba 561 mázsa halat telepített idén márciusban és áprilisban. Most elsősorban pontyok kerülnek a hálóba, de emellett keszegfélék, harcsa, csuka és süllő, valamint amúr is található az állományban.

Lévai Ferenc, a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. együttműködő szakmai partnere, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója a helyszínen elmondta: - 1200-1300 mázsa halra számítanak. A lehalászás egyik célja, hogy ne kelljen az Öreg-tóban halászni, ezért „átszöktetik” a halakat a zsilipen a vízfolyás segítségével, és a nemrég felújított várárok részben, a halágyban szeretnék őket kifogni. Az első, 100-150 mázsányi haltétel már a pihentető térben van, ennek kezdődött meg először a kitermelése. A teljes munka a tervek szerint körülbelül 10 napot vesz igénybe, de ez nagyban függ a következő napok időjárásától, és a víztől is. A lehalászás során gépekkel segítik a munkát úgy, hogy a halak ne sérüljenek, és gyorsan a tartályokba kerülhessenek. Karsainé Haris Hajnalka az Önkormányzat cégének ügyvezetője hozzátette:- nagy izgalommal várják a lehalászás eredményét, és remélik, hogy a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. néhány év alatt igazán jól működő vállalkozássá növi ki magát.

A halállomány egy részét most közvetlenül a vevőkhöz szállítják, a többi pedig a decemberi tatai karácsonyi halvásárra kerül majd.