A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

30 éves a Tatai Diákotthon

Alapításának 30. évfordulóját ünnepli a Tatai Diákotthon. Az Új úti intézmény három napos programsorozattal készült az évfordulóra, melynek megnyitóját a Magyary Zoltán Művelődési Központban tartották szeptember 27-én délelőtt.

 

A Komárom-Esztergom Megyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium intézményét 1987 szeptemberében alapította a Komárom Megyei Tanács. Az akkor 120 fő tanulásban akadályozott gyermek befogadására alkalmas új, tágas létesítményben óvoda, 8 osztályos általános iskola, valamint diákotthon kapott helyet. Megyei beiskolázási jellege miatt fogadták a környékbeli városok, kistelepülések hátrányos helyzetű tanulóit is, akiknek lakhelyén nem biztosították a sajátos nevelési igényű oktatás-nevelés feltételeit. Az ide járó gyermekek egy része állami gondoskodásban élt.

Az évek folyamán aztán társadalmi és szülői igényekre reagálva az iskola alapfeladatainak köre folyamatosan bővült. 1989-től autista gyermekek oktatását vállalták kísérleti jelleggel, ezt a munkát azóta is magas színvonalon végzik, s idővel autista bázisintézménnyé váltak. 1993-ban bevezették a speciális szakiskolai képzést, három szakmában készítettek fel fiatalokat OKJ vizsgára.

1997-ben az iskola 10 évfolyamosra bővült, amelyre két további szakiskolai évfolyam épült, biztosítva ezáltal az alaposabb, gyakorlatba ágyazott ismeretszerzési lehetőséget. Ugyanakkor elkezdődött a diákotthon egy részének gyermekotthonná történő átalakítása. 2005-ben a tatai 6. számú Általános Iskolával kerültek összevonásra, így megnőtt a tanulói létszámuk, és azóta értelmileg akadályozott gyermekek speciális oktatását is végzik. Fenntartói döntés alapján 2009-től két feladat ellátási hellyel, a kömlődi és a komáromi tagintézményekkel összevonva működnek tovább. A 2014/2015-ös tanévtől kezdődően pedig a fejlesztő nevelés-oktatás bevezetésével súlyos és halmozottan sérült gyermekekkel is foglalkoznak. Jelenleg Komárom-Esztergom megye legnagyobb gyógypedagógiai intézményeként 365 sajátos nevelési igényű gyermek oktatását, képzését, és kollégiumi ellátását biztosítják. Alapvető célkitűzésük a 6-27 év közötti sérült gyermekek, fiatalok számára – megfelelő személyi és tárgyi feltételek mellett – az általános alapműveltség biztosítása, állapotuknak megfelelő, egyéni fejlődési ütemben történő ismeretátadás, habilitációs, rehabilitációs megsegítés. A kötelező tanórai foglalkozásokon túl, illetve kollégiumi keretek között számos tartalmas szabadidő eltöltési lehetőséget is kínálnak a diákoknak például néptánc, ének-zene és sportszakkör működtetésével. 

A háromnapos születésnapi rendezvénysorozat bemutatkozási lehetőséget nyújt tanulóik számára, és egyben egy önfeledt együttlétet is meghívott vendégeikkel. Nyitóprogramként szeptember 27-én a diákok műsora, szakmai konferencia és egy kiállítás is várta az érdeklődőket, az intézmény volt és jelenlegi dolgozóit, tanulóit. A művelődési központ színpadán, az ünnepi műsort Szőke Éva intézményvezető nyitotta meg, felidézve a diákotthon eddigi történetét. Szőke Éva elmondta:- a céljuk mindig is az volt és maradt, hogy minél több sajátos nevelési igényű gyermeknek és családjaiknak tudjanak szakmai segítséget nyújtani. Munkánk, ha nem is mindig látványos, és nem hoz azonnal mérhető sikereket, hosszú évek elteltével egyéni és társadalmi hasznossága bizonyossá válik - fogalmazott az intézményvezető hozzátéve, hogy a következő 30 évben szeretnének további támogatásokat szerezni fejlesztéseikhez, társadalmi szemléletformálódást elérni, hogy a fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok integrációs esélyei növekedjenek, jól képzett pályakezdő gyógypedagógusokat, bizalmat és együttműködést a szülőktől, valamint olyan iskolai környezetet és légkört, melyben a gyermekek megfelelő feltételek mellett biztonságban tanulhatnak és szeretetben nőhetnek fel.

Bencsik János országgyűlési képviselő az ünnepi programsorozat megnyitóján elmondta:- a fenntartó Tatabányai Tankerülettel együtt az elmúlt egy évben igyekeztek uniós és hazai források figyelembevételével előkészíteni az iskola felújítását, de az emberi erőforrás fejlesztési programok normál menetrendjébe az intézmény nem helyezhető el. Ezért első pótkörben egy szakmai pályázatot kell benyújtani -amely már megtörtént -, és ha az elbírálás kedvező lesz, akkor egy második körös pályázatbenyújtási lehetőség áll rendelkezésre, melynek nyomán a diákotthon épülete megújulhat.

Michl József - aki korábban az intézmény munkatársa volt – a helyszínen a város nevében köszönte meg az iskola dolgozóinak munkáját, azt az áldozatot, amit a tatai gyerekekért hoznak, és azt, hogy megyénknek egy kiemelkedő teljesítményű intézményét működtetik. A városvezető hozzátette: - a jövőben jó lenne úgy bővíteni az iskola lehetőségeit, hogy az a családias nevelés, amit sikeresen megteremtettek a gyakorlatban, újabb egységekkel bővülhessen, és kiegészüljenek az infrastrukturális lehetőségei. A polgármester külön köszönetet mondott a szülőknek a bizalomért, és a diákotthon minden támogatójának, akik segítették a munkát az elmúlt három évtizedben.

A Tatai Diákotthon három napos ünnepi programjában szerepel gyermekfesztivál, nyugdíjas és öreg diák találkozó, valamint sportversenyek és különböző vetélkedők.

Gratulálunk a 30. születésnaphoz, további sikeres munkát és örömteljes mindennapokat kívánunk!