Tatai könyvbemutató - Galántai Balogh Ferenc régens munkásságáról

Az idei Tatai Barokk Fesztivál programjában, augusztus 19-én 15:00 órától a Kuny Domokos Múzeumban mutatják be Fülöp Éva Mária és Schmidtmayer Csaba: Galántai Balogh Ferenc (1708–1765) régens - A billegpusztai rezidenciális központ című könyvét.

A tatai múzeum nemrégiben indult sorozata új kötettel gyarapodik, hiszen a kiadvány a Libelli Tatenses 3. részeként kerül az olvasók kezébe. A város, és a magyar agrártörténet szempontjából is különleges életpályát bejárt egykori tatai uradalmi jószágigazgató, Balogh Ferenc prefektus, régens billegi saját birtokának históriája kapcsán, a könyv most új kutatásokra építve számos helyen kiegészíti, illetve pontosítja a munkájáról eddig tudottakat.

Esterházy Józsefnek a horvátországi részektől Pozsony megyéig terjedő birtokait a mindenkori prefektus - Balogh Ferencnek az uradalmi gazdasági kormányzat élére kerülése óta - a központi szerepet betöltő Tatáról irányította. Balogh régens uradalmi igazgatási tevékenysége az 1740-es évektől az 1767. évi úrbérrendezés előtti időszakot fogja át a tatai, gesztesi és semptei uradalmak gazdálkodásában. Balogh Ferenc jó érzékkel ismerte fel a kiemelkedő teljesítmény nyújtására képes szakembereket. Támogatta az uradalommal a mocsárlecsapolás révén kapcsolatba került híres mérnök, Mikoviny Sámuel munkáját, s a barokk-copf építészet kiválósága, Fellner Jakab is az ő felfedezettjének számít. A régensnek a Tata érdekében tett kiemelkedő patrónusi lépései közül szintén meghatározó az Esterházyak által Tatára telepített két rend, a kapucinusok és a piaristák támogatása.

A kötet kiadását az NKA Könyvkiadási Kollégiuma, Tata Város Önkormányzata és a Maszlavér család támogatása tette lehetővé. A múzeum munkatársai tisztelettel várják az érdeklődőket a kötet bemutatójára, augusztus 19-én, 15 órára.