A kutyasétáltatás szabályai – figyeljünk egymásra!

A nyári jó idő beköszöntével egyre többen sétáltatják kutyájukat a szabadban. Tata közterületein, különösen az Öreg-tó és a Cseke-tó partján is megnőtt az állatokat sétáltatók, s mellettük a gyalogosok, kerékpárosok és szabadban sportolók száma, ezért különösen fontos, hogy a jogszabályok ismeretében figyeljünk egymásra.

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 17. § (1) bekezdése szerint a belterület közterületén - kivéve az ebek futtatására kijelölt területet - ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes. A rendelet (2) bekezdése szerint közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen. A (3) bekezdés alapján szájkosarat használni a (2) bekezdésben foglaltak végrehajtása érdekében - ha törvény, kormányrendelet vagy miniszteri rendelet a szájkosár használatát nem írja elő - kizárólag az egyed jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 193. § (1) bekezdése szerint szabálysértést követ el, aki a felügyelete alatt álló kutyát a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja, a természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya kivételével - póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja, illetve élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre - vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével - beenged, illetőleg bevisz. Ugyanezen törvény 196. § (1) bekezdése szerint köztisztasági szabálysértést követ el, aki a felügyelete alatt lévő állat által közterületen okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik.

A fentiekben meghatározott szabálysértések miatt a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr is szabhat ki helyszíni bírságot! Figyeljünk egymásra, hogy a kutyával megtett közös séta igazi élmény legyen, és ne zavarjon másokat.