Tatai parasportolónak szurkolhatunk a 2018-as téli Paralimpián

Sporttörténelmi eseményről adott hírt a Magyar Paralimpiai Bizottság június 7-én megjelent sajtóközleményében. Első alkalommal szerzett kvalifikációt a téli Paralimpiára magyar látássérült sportoló, így már biztosan lesz kiért izgulnunk 2018 márciusában.

Balogh Zsolt Tatán született és a mai napig városunkban él. A 34 éves sportoló születése óta vak, ennek ellenére aktív életet él, aminek a sport is kisgyermekkora óta része. Síelni tizenkét évesen tanult meg egy svájci sítáborban, ahol minden látássérült résztvevőnek külön oktatója volt, így mindenkire maximális figyelmet tudtak fordítani.

Magyarország első és idáig egyetlen látássérült síversenyzőjeként 2011-ben kezdett együtt dolgozni Fábián Attila edzővel, aki korábban több mozgássérült versenyzőt is eredményesen felkészített a paralimpiai játékokra. Magyarországot 2002-ben képviselte először mozgássérült sportoló a téli Paralimpián, de magyar látássérültek erre az eseményre még soha nem jutottak ki. Zsolt és guide-ja, Bocsi Bence az idei szezonban nyújtott remek teljesítményével most nagy lépéssel került közelebb egy régi álmához.

Az átlagember számára elképzelhetetlen, hogyan is síelnek a látássérültek, Zsolttól is általában ezt kérdezik meg először, amikor kiderül, hogy versenyszerűen síel. Látássérültként a síelés már nem egyéni sport, hanem valóságos csapatmunka, ami komoly összhangot és bizalmat igényel. A látássérült síelőket minden esetben egy segítő, a nemzetközi szóhasználattal élve guide irányítja a pályán. Attól függően, hogy a látássérült versenyző milyen mértékű megmaradt látással rendelkezik, a vezető vagy folyamatos instrukciókkal irányítja, vagy csupán közvetlenül előtte halad és mindössze néhány szóban tájékoztatja a haladás irányáról és a pálya minőségéről. Mivel Zsolt teljesen vak, esetében a guide, azaz Bence egy hangszórót visel a hátán edzés és versenyzés közben, és folyamatosan beszél minden egyes lesiklás alkalmával. A Bence által adott instrukciók a laikus ember számára értelmezhetetlenek, azokat az évek során Zsolttal és edzőjükkel közösen alakították ki. Szükség van a nagyon határozott és gyors irányításra, hiszen a versenyzők sebessége akár az óránkénti 60 kilométert is elérheti.  A páros már több mint négy éve edz és versenyez együtt, az összeszokottság pedig meg is hozta a várt eredményt.

Zsolt és Bence a januári Tarvisioban megrendezett parasí világbajnokságon óriás lesiklásban a 9., szlalomban pedig a 7. helyezést érte el, és más nemzetközi versenyeken is szépen szerepeltek. A paralimpiai mezőny nagyon erős lesz, de kemény felkészüléssel, ideális pályaviszonyok között, no meg némi szerencsével akár a pontszerző hely elérését sem tartja lehetetlennek Zsolt.

Az első magyar látássérült síversenyző felkészülését és versenyeken való szereplését évek óta támogatja a Magyar Paralimpiai Bizottság, de ez a finanszírozás általában csak a versenyek és edzőtáborok költségeinek egy részét fedezi. A csapat igyekszik további támogatókat találni, ám nem ritka, hogy maguk állják egy-egy edzőtábor költségeit. Az edzéseket minden esetben külföldön, általában a lehető legközelebb, Ausztriában tartják, mivel Magyarországon a pályák hóval való ellátottsága kiszámíthatatlan és a legtöbb hazai sípályán nem biztosított az akadálymentes és biztonságos gyakorlás egy látássérült versenyző számára. Havon nem csak a téli időszakban, hanem a nyári hónapokban is szükséges edzeni, ilyenkor viszont általában messze kell utazni, olyan síterepekre, ahol a nyár közepén is jó minőségűek a pályák.

A 2018-as XII. téli Paralimpiát a dél-koreai Pjongcsangban rendezik meg 2018. márciusában, közvetlenül a téli Olimpiai Játékokat követően.

Zsolt további versenyeredményeit és a vele kapcsolatos információkat bárki követheti Facebook oldalán:

https://www.facebook.com/baloghzsoltsielo/