Piros Sipkás Fickók Találkozója a Tatai Sokadalomban

A Piros sipkás fickónak, azaz Vitéz Lászlónak és európai rokonainak (Punch, Pulcinella, Guignol, Petruska, Kasperl, Kašparek, Hanswurst, Vasilache, Karagöz, Polichinelle) kivételes vásári bábjátéka és annak hagyománya, nagy hatással volt a kortárs magyar és európai bábművészetre.

A fabábu - Vitéz László – a bábművészet történetének legnagyobb, legeredetibb és legzseniálisabb bábja, aki palacsintasütőjével tanította móresre "a csoki pofákat", azaz az ördögöket és magát a halált is. Ez a nagyszerű figura, Vitéz László egyszerűen cselekszik a bajban. Nem gyárt kibogozhatatlan történeteket, komplikált elméleteket, ha jön a csokiképű ördög, kapja a palacsintasütőjét és addig üti, amíg az ki nem múlik. Habozás nélkül lecsap a rosszra!

Kovács Géza bábművész és a Kernstok Károly Művészeti Alapítvány ennek a hagyománynak, a műfaj misztériumának életben tartását, népszerűsítését, továbbadását célozta meg a Piros Sipkás Fickók Találkozójának létrehozásakor. Tata rendezvényei között tematikájában, arculatában a Tatai Sokadalom programjai állnak legközelebb a vásári bábjátékos hagyományokhoz, így a bábos rendezvény az Angolparkban, a Gyermektisztáson mutatkozik be ezen a hétvégén. A Sokadalom három napján, a legkiválóbb hazai vásári bábjátékosok előadásait láthatják a nézők.

Piros Sipkás Fickók Találkozója, avagy vásári bábjátékok a Tatai Sokadalomban:

Június 16. péntek:

17.00 órakor Fabók Mancsi Bábszínháza – Vitéz László és Vas Juliska

Június 17. szombat:

11 óra 15 perckor Ziránó Színház – Pulcinella kertészkedik

17.00 órakor Pályi János – Vitéz László és az elátkozott malom

Június 18. vasárnap:

11 óra 15 perckor Mesebolt Bábszínház – Vitéz László - Az elásott kincs

17 óra 45 perckor Kovács Géza – Vasilache kalandjai (Vitéz László moldovai rokona).

CsatolmányMéret
Kép ikon Piros Sipkás Fickók Találkozója.jpg217.94 KB