Megújul a Kőfaragó ház és a Kálvária domb – aláírták a projekt támogatási szerződését

Június 9-én a Városháza dísztermében tartott sajtótájékoztatót a Magyar Államkincstár. A helyszínen aláírták azt a támogatói szerződést, melynek nyomán Tatán megújul a Kőfaragó ház és a Kálvária domb, valamint beszámoltak a kincstár feladatkörének bővítéséről is.

Június 8-án és 9-én a Magyar Államkincstár Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának szervezésében a Magyar Államkincstár országos vezetői értekezletet tartott városunkban. Rendezvényük második napján, sajtótájékoztató keretében került sor a Terület- és településfejlesztési Operatív Program (TOP) szerződésének ünnepélyes aláírására Dr. Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke, Michl József Tata Város Polgármestere és Wurczer Irén a Magyar Államkincstár Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság igazgatójának részvételével.

A szerződés, az 1.2.1. Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívás keretén belül - a „Tatai Kőfaragó ház kézműves és aktív ökoturisztikai látogató központként való rehabilitációja, a Kálvária domb egységes turisztikai termékcsomagként való bemutatása.” című projektre vonatkozik. A megnyert TOP pályázat keretében a tatai Kőfaragó-házban innovatív turisztikai látogatóközpontot alakítanak ki, mely szervesen illeszkedik a Kálvária-domb természeti és épített műemléki környezetéhez. Az egységes turisztikai célterületen a látogatók interaktív módon juthatnak majd élményekhez. Wurczer Irén az ünnepélyes szerződéskötéssel kapcsolatban elmondta:- a projekt összköltségvetése 407 millió forint, ebből a támogatás mértéke 350 millió forint.

A fejlesztés tartalmazni fogja többek között:

-a Kálvária-dombon lévő műemlékek funkcionális rehabilitációját,

- a Kőfaragó-házzal területi egységben lévő söréttorony (Fellner kilátó) funkcionális felújítását,

- a Golgota szoborcsoport állagmegóvó és funkcionális rehabilitációját,

- a Kálvária kápolna állagmegóvását és látogathatóvá tételét,

-valamint a Kőfaragó ház épületének és udvarának teljes felújítását.

Dr. Dancsó József a helyszínen tájékoztatott arról, hogy a Terület- és településfejlesztési Operatív Program közreműködő és szervezői feladatait már két éve a Magyar Államkincstár látja el a megyei igazgatóságon keresztül, központi irányítással. A háttérből mindent megtesznek azért, hogy a számlázás, a kifizetések, az ellenőrzések - mint a programok lényeges elemei – pontosan, precízen működjenek. Az elkövetkezendő időszakban a legfontosabb feladatuk többek között a kiemelt projektek, fejlesztések, az útvonaltervek készítése, a szerződésmódosítások előkészítése, a támogatások lehívásában való közreműködés, szerződéskötések, adategyeztetések lefolytatása lesz.

Michl József a sajtótájékoztatón elmondta: - Mától teljesen biztosak lehetnek a tataiak az új városi fejlesztés megvalósításában, hiszen aláírásra került a pénzügyi háttérről szóló szerződés is. A polgármester hozzátette:- azt remélem, hogy a tataiaknak a beruházással egy olyan új találkozó pontot teremtünk, ahol családok, kis közösségek is tudnak majd helyiségeket bérelni. Az épület emeletén egy fazekas kiállítás nyílik majd műhellyel, a földszinten és az udvaron pedig közösségi termeket, tereket alakítanak ki.