A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A gyermekjogokról rendeztek konferenciát Tatán

Tata Város Önkormányzatának szervezésében rendeztek konferenciát „Gyermekjog, jogalkalmazás, tehetségsegítés az iskolában” címmel a Fischer házban, június 7-én.

Az ősszel induló Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ megnyitásának bevezető rendezvényén pedagógusok, az Egészségügyi Alapellátó Intézmény, a Családsegítő Szolgálat, a Tatabányai Tankerületi Központ és az Önkormányzat szakemberei vettek részt. Az Önkormányzat célja a központ működtetésével az, hogy olyan képzéseket hozzanak Tatára, melyek a pedagógusoknak és más szakterületek képviselőinek is segítséget nyújtanak a jövőben szakmai fejlődésükhöz. A gyermekjogi konferencia is ebben adott támogatást áttekintve a gyermekjogok rendszerét és helyzetét, a gyerekek valamint a szülők és pedagógusok jogait és kötelességeit.

A helyszínen először Michl József polgármester mondott köszöntőt, majd a konferencia előadója, dr. Beró Henrietta alpolgármester, jogász, kriminalisztikai és vadászati szakjogász, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának helyettes gyermekjogi szószólója, két témában tartott tájékoztatót. Az alpolgármester elmondta: - nagyon fontos, hogy a pedagógusok az ösztöneikre és szakmai tudásukra alapozva neveljék a gyermekeket, viszont a változó jogszabályi környezet miatt elengedhetetlen számukra, hogy alaposan ismerjék saját mozgásterük jogszabályi kereteit. Ebben igyekezett segítséget nyújtani a konferencia, amely hiánypótló találkozó volt, hiszen korábban az Önkormányzat már számos visszajelzést kapott arról, hogy szükség van a gyermekjogok témájához kapcsolódó aktuális információkra.

A szakmai előadások két fő témára épültek:

- a gyermeki jogok a pedagógia tükrében,

- valamint a pedagógus fegyelmezési lehetőségei a gyermeki jogok tükrében.

A rendezvény egyben közös vitaindító megbeszélés is volt, amelyen az érdeklődők véleményt és tapasztalatokat cserélhettek egymással, a tervek szerint ugyanis idén szeptemberben egy kibővített konferencián, vendégelőadók részvételével folytatják majd a téma megvitatását, a Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban.