Egyedülálló faragott táblaképet mutatnak be Tatán

V. Smídt Róbert szőgyéni szobrász és fafaragóművész, Tata Város díszpolgára, Himnusz című táblaképét Magyarországon a tatai közönség láthatja először, március 13.-tól, április 12.-ig a Városháza dísztermében.

Az alkotás egy egyedülálló faragvány, amely 6 éven át készült. A rajta lévő motívumok, témák, korábban már a művész alkotásaiban külön-külön megjelentek, de most először foglalta egybe, egy bárki számára olvasható nyitott történelemkönyvként.

A 10 négyzetméter nagyságú, 5X2 méteres és 800 kilogramm súlyú tölgyfából faragott táblakép, a magyarság történelmét jeleníti meg a honfoglalás előtti időszaktól. A kép, középpontjában a pozsonyi csatát idézi fel, egy életfával és uralkodókkal - ahogyan mindezt a történelem viharai tépik szét. A táblaképen megjelenik a remény fénye, a Szent Korona, a kard és a lobogó, valamint a két sarkában hazánk őrangyalai, Gábriel és Mihály arkangyalok.

A „Himnusz” című táblaképet Tatán a Városháza dísztermében a következő időpontokban tekintheti meg a közönség:

március 13 és április 12 között:

  • hétköznaponként 8-18 óráig
  • szombaton 14-17 óráig
  • vasárnap 11-17 óráig
  • március 15-én, a vasárnapi nyitva tartás szerint.

A hétvégéken a díszteremben zajló esküvők ideje alatt a táblakép nem látogatható.

Az alkotás egy hónapig látható Tatán március 13. és április 12. között, majd országosan 12 helyre kerül tovább, bemutatásra.