A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

„Örökség” - 30 éves a Pötörke Népművészeti Egyesület

Idén ünnepli 30. születésnapját a Pötörke Népművészeti Egyesület. Ebből az alkalomból jubileumi rendezvénysorozattal készülnek, melynek programjaira ősszel és télen kerül sor.

A Pötörke Táncegyüttest 1986-ban Túri György alapította, s 1996-ig vezette. Ebben az időszakban szereztek Arany II. fokozatú minősítést 1988-ban, s már akkor kialakult a téli népszokásokat is megjelenítő karácsonyi műsoraik sorozata, valamint 5 évente a jubileumi előadások hagyománya. A Pötörkét a városban, megyében, valamint az egész országban majd külföldön is számos helyre hívták vendégszerepelni. Évtizedekig tartó partnerkapcsolat fűzte az egyesületet a németországi gross-seelheimi táncegyütteshez, számos látogatást tettek Tata testvérvárosaiban. Több alkalommal jártak Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Lengyelországban, Korzikán, Mongóliában és Erdélyben. A 30 év alatt számos neves koreográfus dolgozott velük: Túri György, Gábor Klára, Rigóné Szegvári Ildikó, Nagy Zoltán József, Török Sándor, Román Sándor, Szilágyi Zsolt, Juhász Zsolt, Szávai József, Méhes Kata, Kupec Mihály és Gémesi Zoltán.

1996-tól a Pötörke Táncegyüttes átalakult Pötörke Népművészeti Egyesületté, művészeti vezetője Keltai Gábor lett, aki azóta is vezeti és irányítja a művészeti munkát. Feleségeként és táncos társaként Gyurkó Erzsébet lett a segítője ebben a munkában, s az utóbbi években az egyesület elnöke is. Közös munkájukkal – és számos segítő közreműködésével – az együttes felvirágzott, sok ifjú táncos ismerte meg és ismeri meg jelenleg is egyesületi keretek között a közösség összetartó erejét, a hagyományok ízét, a táncházak hangulatát, a hagyományőrzők és egymás tiszteletét, a népdalokat, táncokat és egymást. Hosszú ideig maguk készítették koreográfiáikat: Szegvári Ildikó, Gyurkó Erzsébet, Keltai Gábor és Szabó István voltak a koreográfusaik, számos sikert értek el saját alkotásaikkal is.

Az együttes sokáig felnőtt táncosokkal működött, majd óvodás kortól kezdték el a néptánc oktatást, utánpótlás nevelést. Ebben jeles óvodapedagógusok működtek közre: Molnár Melinda, Bartók Anikó, Szőnyegné Szegvári Emese – aki hosszú évekig vezette az óvodás néptánccsoportot. Az iskoláskorú táncosokat Jónás Mónika, Kemény Mátyás is évekig tanították.

Rendszeres táncházakat rendeztek a felnőtteknek, amelyre az egész megyéből, sőt a határon túlról is jártak táncosok. Ebből fejlődött ki a Városi Folk-nap, amelyet 20 évvel ezelőtt rendeztek meg először, s azóta is töretlenül minden évben sort kerítenek rá. Számos neves előadó, együttes, zenekar fordult meg itt a 20 év alatt.

5 évig szoros együttműködésben működtek a Tatai Művészeti Iskolával, számos közös fellépésük volt a tatai Sokadalmakban, a Millenárison, a Művészetek Völgyében Kapolcson. Közös pedagógusokkal dolgozva hoztak létre értékes műsorokat, szép emlékeket.

Kezdetektől fogva rendszeres résztvevői voltak a megyei gyermek és felnőtt néptánc fesztiváloknak. Pedagógusaik, táncosaik szakmai tudásának gyarapítását mindig szem előtt tartották, így a C majd B kategóriás néptánc oktatói tanfolyamok elvégzése után a vezetők a Táncművészeti Főiskola keretei között folytatták tanulmányaikat.   

Az utánpótlás nevelésének új lendülete a 20. jubileumi műsoruk után kezdődött, amikor egy új generáció, a régi táncosok gyermekei léptek be az utánpótlás csoportokba. Ekkor alakult a Cifra Táncegyüttes –vezetői Gyurkó Erzsébet és Keltai Gábor, majd ebből kifejlődött ki a Porozó Kamara Táncegyüttes – vezetője Szabó István. E két csoport működése a Pötörke életének egyik legkiemelkedőbb időszakát jelentették, regionálisan és országosan is a legrangosabb eredményeket érték el:                     

 • Regionális néptáncfesztivál arany oklevél                                                                                           
 • Gyermek Néptánc Antológia szereplés két alkalommal                                                                                 
 • Szarvasi Országos Szólótánc Fesztiválon 4 táncos „Pántlika” illetve „Bokréta” díja

Szegvári Ildikóval, a tatabányai Forgórózsa Népművészeti Központ vezetőjével együttműködve, összefogással rendeztek jótékonysági gálaműsort a Tánc Világnapján, illetve a Nemzeti Összetartozás Napján több éven keresztül. Az 5 év alatt a felvidéki Alsóbodok és Szőgyén, a kárpátaljai Visk, az erdélyi Válaszút, és a délvidéki Magyarkanizsa magyar oktatási intézményei számára gyűjtöttek több millió forintot városi, egyházi összefogással.

Az egyesület összlétszáma az utóbbi évtizedben 100 fő fölé emelkedett, jelenleg 150 tagot számlál. A 30 év alatt a műhelyükben megfordult táncosok létszáma kb. 2000-3000 főre becsülhető.

Az utóbbi évtized újdonságai:

 • A népi ének és népi hangszeres oktatás bevezetése
 • a városban népszerű, az NKA által 10 éve támogatott, évente 10 alkalommal megrendezésre kerülő APRÓK TÁNCA sorozat gyerekek, családok, táncosok részére
 • 3 éve a Tatai Patara Történelmi Fesztivál keretein belül „Sarkantyú peng, szoknya lebben” Nemzetközi Néptáncfesztivál szervezése, lebonyolítása
 • 5 éve Tűzugrás megrendezése a Kálvária dombon
 • Nyári néptánctáborok szervezése, ahol nagyon fontos, hogy a gyerekekkel olyan helyre látogassanak el, ahol élő hagyományőrzéssel találkozhatnak.
 • Az egyesület a táncpróbák helyszínének megoldására három éve házrészt vásárolt, amelyben egy kb. 70 nm-es tánctermet alakítottak ki. Az épületben a munkálatok jelenleg is folynak, terveik szerint a következő félévben már megkezdhetik benne az oktatást. Ez az eredmény köszönhető Tata Város Önkormányzata, a közönség, a táncos szülők, támogatók komoly összefogásának. Tavasszal jótékonysági bált rendeznek 3 éve a Pötörke-ház javára, ezzel is gyarapítva az adományok összegét. Jelenleg pályázattal is igyekeznek anyagi erőforrásokat találni. Az építkezés koordinátora, a Pötörke-ház ötletgazdája, Varsányiné Balogh Melinda, aki óriási erőfeszítéssel, nagy családi és együttesi támogatással igyekszik véghezvinni terveit.

A tánc alá kezdetek óta a Kincső zenekar muzsikál, tagjai: Szabóné Bottyán Ildikó, Szijj Gábor, Czufoka Gábor, Szabó Marcell. Kísérő zenekaruk a moldvai népzenét játszó Cserszömörcze zenekar, melynek az alapító tagjai egykor szintén az együttes tagjai voltak.

Jelenlegi tanáraik, pedagógusaik:

 • Keltai Gábor MTF néptánc szakon végzett, Martin György díjas néptáncpedagógus, a Népművészeti Ifjú Mestere, az egyesület művészeti vezetője
 • Gyurkó Erzsébet MTF néptánc szakon végzett néptáncpedagógus, az egyesület elnöke
 • Szabó István tehetséggondozó táncoktató
 • Szegvári Ildikó MTF néptánc szakon végzett néptáncpedagógus, a tatabányai Forgórózsa Népművészeti Központ vezetője, népdalénekes
 • Kurdi Gábor a Népművészet Ifjú Mestere, Népi iparművész hangszerkészítő
 • Bottyán Ildikó a Kincső zenekar prímása
 • Illés Gábor a Hárompatak zenekar muzsikusa
 • Benke Judit és Selmeczi Ágnes óvodapedagógusok
 • Varsányiné Balogh Melinda táncos, táncoktató

Városi díjaik:

 • Tata Városáért Kitüntetés a Pötörke Táncegyüttesnek         
 • Tata Városáért Kitüntetés ezüst fokozata – Gyurkó Erzsébet és Keltai Gábor néptáncpedagósok részére
 • Városi Művészeti díjak a kiemelkedő eredményekért évente táncosaiknak, pedagógusaiknak

Megyei díj:

 • Príma Közönségdíj 2016.

A jubileum alkalmából ünnepi programsorozatukban október 8-án 17 órától, jubileumi műsort szerveznek a Magyary Zoltán Művelődési Központban, november 5-én a Városi Folk – napon vesznek részt, míg december 18-án rendezik majd a Pötörke hagyományos karácsonyi műsorát.

Gratulálunk a Pötörkének a jubileum alkalmából, értékteremtő és megőrző munkájukhoz további sok sikert kívánunk!

 

 

CsatolmányMéret
Kép ikon Pötörke 30.jpg920.19 KB