A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A Református Gimnázium is bekapcsolódik a helytörténeti tantárgy oktatásába

A tatai Református Templomban tartott áhítatot Michl József Polgármester, aki a helyszínen átadott 20 darab Tata tankönyvet a Református Gimnáziumnak abból az alkalomból, hogy ettől a tanévtől az intézményben is bevezetik a helytörténeti tantárgy oktatását.

Márkus Gábor, a Református Gimnázium történelemtanára elmondta: - a 2013-ban bevezetett kerettanterv lehetőséget adott a fakultációs órakeretek megnövelésére, így az emelt szintű érettségire való felkészítés részeként egy helytörténeti modult építenek be a 11. osztályosoknak, egyelőre kísérleti jelleggel. A projekt elemei között szerepel helyszíni tanulás idegenvezetéssel, múzeumpedagógia, s a Tata tankönyv feldolgozása. A projekt végét két elem zárja majd: a diákok posztereket fognak készíteni a város történetének különböző szakaszairól, s az alkotásokból kiállítást rendeznek, valamint lesz két vizsgasor 10-10 tétellel, amelyekből egy belső vizsgát tehetnek a diákok. A helytörténet oktatása az iskolában azért is fontos, mert a gimnázium egykori alapító-igazgatója, Kálmán Attila, nemcsak ismerte a város történetét, hanem őrizte, kutatta és továbbadta a helyi értékeket. Emellett pedig aki itt, helyben tud kötődni, az tud legbelül is kötődni - nyilatkozta Márkus Gábor.

Michl József polgármester az áhítatot követően elmondta: - Tatán az általános iskolákban már sokan lapozták és tanulmányozták a Tata tankönyvet, melynek  célját kifejezi a mottó, miszerint: „Csak amit ismerek, azt szerethetem…” A városunk megismerése is munka, aminek elvégzéséhez a polgármester lelkesedést kívánt, hogy aztán ez az ismeret szeretetbe forduljon, és utána ez a szeretet segítsen mindenkor abban, hogy Tata épüljön, és mindig legyen aki folytatja az építkezést, és aki vigyáz rá.

Michl József a helyszínen átadta azt a 20 darab Tata tankönyvet, amelynek tartalma a fakultációs órák alapját képezi.