A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Emléktáblát avattak Dr. Körmendi Géza tiszteletére az Eötvös Gimnáziumban

Dr. Körmendi Géza, Apáczai Csere János és Eötvös József-díjas tanár, Csűry Bálint-díjas nyelvész, néprajzkutató, várostörténész, a Piarista Gimnázium volt diákja, és a tatai Eötvös József Gimnázium egykori igazgatója tiszteletére állított emléktáblát a Tatai Gimnázium Öregdiákjainak Egyesülete, Tata Város Önkormányzata, és az Eötvös József Gimnázium és Kollégium.

Az emléktábla avatására az Eötvös József Gimnáziumban került sor, február 2-án. A helyszínen ünnepi beszédében dr. Beró Henrietta alpolgármester emlékeztetett arra, hogy Dr. Körmendi Géza nemcsak a gyerekekért és az iskoláért dolgozott,  hanem városunkért is, hiszen élete során kutatta honnan jöttünk, megvilágítva az utat amelyen elindultunk, és az irányt is amerre tartunk. A feladatunk ezért őrizni és továbbadni szellemét és hagyatékát, erre pedig az emléktábla mindenkit emlékeztetni fog a jövőben - mondta az alpolgármester.

Hojka János, a Tatai Gimnázium Öregdiákjainak Egyesületi elnöke elmondta: egy olyan életútra, egy olyan emberre emlékezünk, aki tevékeny életével mindig a közösség javát kereste és szolgálta, s aki példát adott nekünk. Ez a példa pedig nemcsak munkásságában mutatkozik meg, hanem az erőben, kitartásban, felelősségben, elkötelezettségben és hivatástudatban, mely a rendkívüli ember életének mozgatórugója volt. Hojka János felelevenítette Dr. Körmendi Géza életútját, munkásságának állomásait és elismeréseit is.

Dr. Körmendi Gézát 1995-ben kimagasló pedagógiai munkásságáért, közéleti tevékenységéért, értékes helytörténeti kutatásainak elismeréseképpen az önkormányzat Tata Városáért díjban részesítette, 2013-ban pedig az oktatás, a tehetséggondozás területén végzett kimagasló pedagógiai tevékenységéért, Tata város értékeinek megismertetése érdekében kifejtett helytörténeti munkássága elismeréséért Tata Város Zsigmond Király Díját vehette át. Számos helytörténeti könyve jelent meg, legutóbb 2014. novemberében mutatták be a Tatai és tóvárosi kápolnák, templomok harangjainak története című kötetet.

Az emléktábla avatáson Császár Angela színművész és a gimnázium diákjai léptek fel ünnepi műsorral.