A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Jubilált a Mikoviny Sámuel Által-Ér Vízi túra

Október harmadikán 20. alkalommal vágtak neki a tatai Zöld Sziget Kör szervezésében a Mikoviny Sámuel Által-Ér Vízi (gyalogos, kerékpáros) túra résztvevői a Tata-Szomód-Dunaalmás szakasznak a Berta-malom mellől.

Bár kissé hűvös volt a szombat reggel, mégis ragyogó napsütésben sütkérezhettek az evezősök, kerékpárosok és gyalogosok Tatán, ahol a Berta-malom melletti Által-Ér szakasznál gyülekeztek 8 órakor, a városunk önkormányzata által is támogatott, és évről-évre egyre népszerűbb rendezvényen. A regisztrációt követően az Oroszlányi VÉRT SE-Vidrasport Kft. kajakpólósainak különleges bemutatója után felvonultak a kreatív tutajosok, majd szakvezetők segítségével elindultak a túrázók a 13 kilométeres távon, melynek vége a dunaalmási zsilipnél volt.

Bencsik János országgyűlési képviselő a helyszínen elmondta, hogy a Mikoviny Vízitúra összekapcsolódott az Által-ér Szövetség létrejöttével, utóbbi egy évvel öregebb csupán az emléktúránál, s megalakulásakor az volt a cél, hogy helyreállítsák ennek a vízgyűjtő területnek a természet közeli állapotát, melyben jelentős változások történtek az elmúlt két évtized során, hiszen a szennyvíztisztító telepek átépítésének eredményeként kevesebb szennyezett víz kerül az Által-érbe, emellett csökkenteni tudták a hordalékanyag Öreg-tóba való bejutását is. Összességében az egész Által-ér vízgyűjtő területén a természetes vizek állapota nagyon sokat javult, ami turisztikai szempontból is felértékeli a térség jelentőségét. Ennek pedig fontos része az emléktúra.

Mocsi Ádám, a Zöld Sziget Kör tatai elnökségi tagja is több ízben teljesítette már a túrát, amely iránt folyamatosan nőtt az érdeklődés az elmúlt 20 év során, a regisztrált résztvevők száma mára több száz főre duzzadt. A szervező elmondta, a jubileumi túra indulói között vannak határon túli nevezők is, s bíznak abban, hogy az érdeklődés a jövőben sem fog csökkenni, és tovább fejlődnek majd.