A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Folytatódik a minőségi munka a Bláthyban

Megkezdődött a tanítás az immáron állami fenntartásban levő Bláthy Ottó Szakközépiskolában. Mint ismeretes, július 1-től az állami szakképzési feladatokat ellátó köznevelési intézmények a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter irányítása alá kerültek.

 

Ennek következtében a fenntartó Nemzetgazdasági Minisztérium országosan 44 szakképzési centrumon keresztül szervezi és koordinálja a szakképző intézményeket. Komárom-Esztergom megyében a Tatabányai Szakképzési Centrum 13 tagintézménnyel jött létre, mely a megye teljes állami fenntartású szakképző intézményeit fogja össze. Az új intézményi struktúrával számos újfajta szakmai lehetőség nyílt meg a tagiskolák előtt. A munkaerő-piaci igényekre egy rugalmasan reagáló, magas képzési színvonalat szem előtt tartó intézményhálózat jött létre. Augusztus 31-től a Bláthy iskola is az állami fenntartásban, a centrum 14. tagintézményeként folytathatja tevékenységét, biztosítva ezzel az iskola biztonságos működését. A fenntartóváltás az iskolai oktatás menetében nem okozott fennakadást a Bláthyban.

A részletekről Nagy Edina szak- és felnőttképzési igazgató-helyettes számolt be.

- Az idei tanévet három szakközépiskolai, kettő szakiskolai és három érettségi utáni osztály indulásával kezdi három szakmacsoportban. Azt mondhatom, hogy minden ugyanúgy megy, mint eddig. Most hétszázhetvenhat tanulónk van, tanáraink is maradtak. A váltás miatt senki sem vesztette el munkahelyét. Pedagógushiánnyal egy pozitív ok miatt küszködünk, mégpedig azért, mert a tavalyi létszámhoz képest körülbelül százzal több diákunk van. Ennek az örömteli feladatnak kell eleget tennünk, hogy megoldjuk tanításukat – fejtette ki Nagy Edina. Az új intézményi struktúra kialakítása mellett a szakképzés jogszabályi környezetének előnyös változásai is elősegítik a szakképző iskolák munkáját: a legfontosabb változások egyike, hogy a második szakképesítés megszerzése is ingyenessé vált, melyet felnőttoktatás keretében esti és levelező tagozaton is megszerezhetnek a diákok. A nappali rendszerű képzés felső korhatára 21. életévről kitolódott 25. életév betöltéséig. A Bláthy esetén ez a cad-cam-informatikus, logisztikus, idegenvezető, autószerelő és autótechnikus szakmákat érinti.

Az érettségi utáni képzések sorába az idén új szakmakínálatként jelent meg az idegenvezető, melyre nagy az érdeklődés. Itt azonban fontos a két idegen nyelv előzetes ismerete. Az iskolai élet változatlanul jó hangulatban telik, a diákok új lendülettel ültek be az iskolapadba. A megszokott Bláthy-hetet is megtartják várhatóan október elején. Lesz szakmai nap, művészeti nap, sportnap és a végén természetesen gólyaavató.