A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Állami kézbe kerül a Bláthy-iskola

Rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület, melyen mindössze egy napirendi pontot tárgyaltak. Ez a Bláthy Ottó középiskola és kollégium állami fenntartásba adásával kapcsolatos döntések meghozatalát jelentette.

 

Az iskolát fenntartó Szakmai Képzésért Közalapítvány kuratóriuma a közelmúltban döntött úgy, hogy állami fenntartásba kívánja adni az intézményt. Idő közben július 1-től az állam átvette a szakképzési feladatokat ellátó köznevelési intézményeket, melyek a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter irányítása alá kerültek. Ennek következtében augusztus 31. naptól a fenntartó a Nemzetgazdasági Miniszter irányítása alatt álló Tatabányai Szakképzési Centrum lesz, az iskola ennek tagintézményeként működik tovább.

Az oktatási-nevelési tevékenység két épületben történt. Az egyik a Hősök terén, a másik a Bercsényi utcában áll. A közalapítvány, mely kilencven százalékos tulajdonosa a Bercsényi utcai épületnek, felajánlotta azt az önkormányzatnak megvásárlásra, mivel hogy a város a tíz százalékos birtokos. A testület elfogadta az ajánlatot.

- Tata Város Önkormányzata hetvenhatmillió forintért megvásárolta a közalapítványtól a fent említett épületet – tájékoztatott Michl József polgármester, majd így folytatta:

- Ezzel az ingatlan teljes mértékben önkormányzatunk tulajdonába került, ebben kollégium, műhelyek, konyha, tornaszoba található. Az eladási árat az alapítvány az iskola az állami tulajdonba adás költségeire tudja fordítani, elsősorban a dolgozók, a pedagógusok végkielégítésére, akiknek a jogviszonya közös megegyezéssel szűnik meg. A munkatársak eddig a Munka Törvénykönyve szerinti munkaviszonyban dolgoztak, a jövőben pedig közalkalmazottként, ezért kellett rendezni ezt a kérdést. Ezzel a döntéssel azt remélem, hogy egy nagyon biztos jövőbeni fejlődés mentén tovább szárnyalhat a Bláthy-iskola, megmarad a tatai szakképzés, s egy nagyobb, egész megyét átfogó képzési centrumhoz kapcsolódva. Így az ipari parkba érkező vagy meglévő vállalatok továbbra is jól képzett munkaerőt kaphatnak ezen iskolából – vélekedett Michl József.

 

A Szakmai Képzésért Közalapítvány kuratóriumának nemrég megválasztott elnöke, Kaszál József pozitívumként értékelte a fejleményeket.

- Régóta foglalkozom a Bláthy-iskolával, hiszen humán bizottsági elnökként is sokszor folytattam tárgyalásokat a témában. Azt gondolom, ez a megoldás mindkét fél számára megfelelő körülményeket biztosít az állami kézbe adás gördülékeny lebonyolításához. Helyesnek tartom az átadást, mert az iskola megmarad, de más struktúrában, szilárdabb alapokon – fejtette ki Kaszál József.