A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Népszerű Tatai Regatta

Huszadik alkalommal rendezték meg a Tatai Regatta és Tókerülő evezős találkozót, amelynek először volt versenyközpontja az Új Kajakház és Ökoturisztikai Központ. Kora reggel már érkeztek az ország minden részéből az evezősök, akik méltányolták a kulturált helyszínt az Öreg-tó partján.

 

Lelkesen készültek a hagyományos megmérettetésre, többen már sokadszor próbáltak szerencsét a vizek városában. Domonkos Ágnes, az egyik rendező, a Tata-tóvárosi Vízi Sport Egylet titkára, a megyei evezős szövetség elnöke a rajtok előtt elégedetten konstatálta, hogy több mint 260 hajó, négyszáz 400 beüléssel nevezett az országos hírű versenyre. Elmondta, hogy új szám került be a viadalba, az 5000 méteres tókerülő verseny, amelyen 26 hajóegység indul a 14 évesektől kezdve a veterán korosztályig.

 

A regatta elsősorban a 10-16 éves, utánpótláskorú versenyzők számára biztosított megmérettetési lehetőséget. A tatai viadal népszerűségére jellemző, hogy az ország 15 vezető evezős klubja nevezte versenyzőit, az indulók száma, több számban a harmincat is meghaladta, ezért a futamokat, a szokásostól eltérően 8 pályabeosztással rendezték meg. Az új helyszín vonzotta az érdeklődőket, sokan szurkoltak az evezősöknek, akik mindent beleadva küzdöttek a helyezésekért.

 

Michl József polgármester megnyitó beszédében hangsúlyozta: méltányolja a Tata-tóvárosi Vízi Sport Egylet azon törekvését, hogy egyre szélesebb körben ad lehetőséget a város fiataljainak a sportolásra. Tata a sportok városa is, a helyi önkormányzat pedig évente díjazza a legjobbakat, akik között több evezős is van.

– Isten éltesse sokáig a Tatai Regattát! – buzdította a szervezőket és a versenyzőket a polgármester.

Az esemény másik rendezője – ezúttal első alkalommal – a Tatai Városkapu Zrt. volt. Berczelly Attila, a város intézményének vezérigazgatója ismertette, milyen céllal rendezik közösen a versenyt. – Egyrészt az Új Kajakház és Ökoturisztikai Központ méltó helyszíne a jubileumi rendezvénynek, másrészt a Városkapu Zrt. ezzel is segíti, szolgálja az evezőssport fejlődését. Egyre több civil szervezet veszi igénybe szolgáltatásainkat, érzi magáénak központunkat. Természetesen a turisztikai funkció is fontos, no meg az, hogy minél több magyar ismerje meg az Öreg-tavat és Tatát – emelte ki a vezérigazgató, aki egyébként a vízi sportok nagy kedvelője, hiszen Vácon élt húsz évig az egyik honi vízi fellegvárban.

Bencsik János, a Tatai medence országgyűlési képviselője is elégedett volt a látottakkal. Dicsérte Domonkos Ágnesék szervező munkáját, közben szorgalmasan adta át az érmeket a dobogósoknak, és minden fiatalhoz volt egy-két kedves, bíztató szava. Egyébként Bencsik János is szorosan kötődik a vízi sportokhoz, hiszen annak idején lelkes kajak-kenus (kajakpólós) volt. Összességében a kiváló időjárásnak és a jó szervezésnek köszönhetően sikeres rendezvényt tudhat maga mögött a regatta a Víz, Zene, Virág, Fesztivál nyitó programjaként. A tatai fiatalok általában a középmezőnyben végeztek, de ebben a roppant erős mezőnyben ez is nagy sikernek számít.

 

Kiemelkedőt nyújtott Bereczki Péter és Hrubos Lóra. Pontot érő tatai helyezések, FT4X+ kategória: 6. Bereczki Péter, Leány mini 14 évesek: 4. Hrubos Lóra, 13 éves fiú mini 1X: 4. Bereczki Péter. Az Esztergomi Evezősök Hajós Egylete, 11 utánpótlás korú versenyzőjével, 10 versenyszámban állt rajthoz. Az egylet mérlege: 3 Arany, 1 Ezüst, 4 Bronz,5 V. hely,1 VII. hely. Az esztergomiak csapatában, a legfiatalabb korosztályban 4 elsőversenyzős sportoló is szerepelt.

A 11 éves fiúk korcsoportjában induló Szívós Márton és Pataki Máté első versenyükön Bronz érmeket nyertek. Szintén ebben a versenyszámban induló, 10 éves, Szigeti Ferenc V. helyen végzett. A leány 13 évesek egypárevezős versenyszámban Holicska Rebeka a VII. helyen ért célba. A 13 éves fiúk egypárevezős versenyszámában Bencze Bendegúz Bronzérmes lett. A 14 évesek egypárevezős versenyszámában Farkas Márton V. helyezett, majd a Bencze- Farkas páros a 14 évesek kettőpárevezős versenyszámában Bronzérmet nyert. Ezüstérmes lett a női serdűlő egypárevezősök között Dávid Regina. Ugyanebben a versenyszámban Marek Janka és Kratochwill Dóra V. helyezéseket ért el.

A Marek-Dávid páros, a serdülő leányok kettőpárevezösök versenyszámában V. lett. Az egylet legsikeresebb versenyzői ismét Szívós Nóra és Ruzsits Dorottya lett, akik a leány tanuló egypárevezősök és a kettőpárevezősök mezőnyében is aranyérmet nyertek. A versenyzők edzője Mármarosi János. Kovács György Zoltán, a Tata-tóvárosi Vízisport Egylet alapító tagja, örökös tiszteletbeli elnöke a legeredményesebb esztergomi leányversenyző részére Gyöngyös Erzsébet-emlékserleget ajánlott fel. Gyöngyös Erzsébet az 1970-es években az esztergomi klub tehetséges evezőse volt, majd később sokáig a tatai egyletnél edzősködött. Mivel a versenyen Szívós Nóra és Ruzsits Dorottya egyforma eredményt ért el, így a szép serleget Kovács György Zoltán kettőjüknek adta át.

 

Péntek Sándor