A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Jubileumi svábbálon voltak a tataiak

Tata németországi testvérvárosában, Gerlingenben jublieumi svábbált rendeztek a közelmúltban, mégpedig a hatvanadikat.

 

A Magyarországról Németországba 1946 és 1948 között kitelepített sváboknak újra kellett kezdeni életüket. A beilleszkedés nehézsége, a magyarországi rokonok, barátok utáni vágyakozás megnehezítette életüket. Gerlingen, a 18 és félezer lélekszámú, Stuttgart melletti város 1969 óta szervezeti központja a hazánkból kitelepített németeknek, akik az 1950-es és 1960-as években jelentős szerepet játszottak a fiatal, feltörekvő város felépítésében. A svábok szokásaikat, hagyományaikat új hazájukban is tovább vitték, ezzel enyhítettek fájdalmukon. Ennek egyik jeles eseménye az évente megrendezett svábbál. Ezúttal a hatvanadik következett, amelyre számos vendég volt hivatalos, köztük a tatai Egressy Kamarakórus, a Tatai Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai, a Kuny Múzeum munkatársai.

Örömmel tettek eleget a felkérésnek, már nem először jártak Gerlingenben. Robozné Schőnfeld Zsuzsanna karnagy különleges műsort állított össze a jeles alkalomra. A kórus egyik tagja, dr. Lakatosné Bánhidi Ágnes elmondta, hogy az egész estét betöltő programon más magyar települések is képviseltették magukat.

- Zsámbékról, Budaörsről, Pilisvörösvárról is érkeztek neves tánccsoportok, hagyományőrző sváb zenét játszó muzsikusok és népviseletbe öltözött vendégek minden korosztályból. Kórusunk magyar népdalfeldolgozások mellett igazi sváb nótákat is énekelt németül tangóharmonika kíséretében. A hangszert Herczog Richárd tatai diák szólaltatta meg – mesélte dr. Lakatosné Bánhidi Ágnes.

A hazaindulás előtt a kórus még fellépett a helyi Péter és Pál katolikus templom délelőtti szentmiséjén, majd az ezt követő egyházzenei koncerten. A nagyszerű akusztikával rendelkező templom közönsége őszinte lelkesedéssel fogadta az előadást. A svábbál a testvérvárosi kapcsolatok erősítésére is kiváló lehetőség volt.