Tatán is van új traffipax

A Tatai Rendőrkapitányság is élesítette az új traffipax készüléket, mely egyelőre alapfunkciókkal működik.
Az új, országszerte bevezetett berendezés sebességmérésre, rendszámfelismerésre, forgalomszámlálásra, forgalomtorlódás észlelésére, s felvétel-továbbításra is alkalmas – jelentették be a kapitányságon tartott tájékoztatón.

Varga András főhadnagy elmondta, hogy a harmadik negyedévtől bővülni fognak a funkciók, így például a behajtási tilalom megszegésének, kötelező haladási irány betartásának, záróvonal-átlápésnek az ellenőrzésére, veszélyes árut szállító járművek észlelésére is képes lesz, valamint a vasúti átjárón való áthaladás előírásainak megszegését, forgalomirányító fényjelző-készülékek jelzéseire vonatkozó előírások betartásának ellenőrzésére is alkalmas lesz a masina. S ha ez még nem lenne elég a leállósáv igénybevételére autóbuszsáv-használat ellenőrzésére, biztonsági öv ellenőrzésére is lehet majd használni.
A megyében hat darab készülék üzemel, Tata Oroszlánnyal osztozik a traffipaxon.
- A készülékkel a rendőrség elsősorban azt kívánja elérni, hogy a forgalmat biztonságosabbá tegye. Ezért a balesetveszélyes útszakaszon fogják üzemeltetni jól látható helyen, állványról vagy szolgálati gépjárműről. Tehát nem a bírságolási szándék, hanem a baleset-megelőzés a cél - hangsúlyozta Varga András.
A közlekedés biztonságának növekedését várja az új készüléktől Michl József polgármester is.
- Nagyon örülök, hogy ez a fejlesztés Tatát is elérte. Szerintem a gyorshajtásra jobban oda kell figyelni, sok itt a nyílt, egyenes útszakasz, ahol a gépjárművezetők hajlamosak túllépni a megengedett sebességet. Ezzel magunknak is segíthetünk, de kiszűrhetjük azokat is, akik nem tartják be a szabályokat – vélekedett a polgármester