A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A tatai Angolkert természeti és kulturális örökségének helyreállítása

Tisztelt Tatai Állampolgárok!

Tata Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programhoz. A benyújtott pályázatot az Irányító Hatóság támogatásra érdemesnek ítélte meg.

A pályázat előkészítése megtörtént, a megvalósítás a napokban kezdődött meg.

A tatai Angolkert természeti és kulturális örökségének helyreállítása  tárgyú KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0043 kódszámú pályázat megvalósításáról az alábbiakban tájékoztatom Önöket.

 

A projekt rövid összefoglalója

A tatai Angolkert országos műemléki és helyi természetvédelmi besorolású műemlék és természeti park. A park a tatai lakosok kedvelt pihenőhelye is, amellett, hogy fontos látogatási célpontja is a természetet kedvelő és a műemléki jellegzetességek iránt is érdeklődő turistáknak is.

A park jelenlegi állapota (főként a szükséges anyagi források hiánya miatt) elhanyagolt, növényzete elburjánzott, elvadult, besűrűsödött gyomfák túlsúlyával. Az angol történeti kertekre jellemző építményei rekonstrukcióra szorulnak. A kerti utak töredezettek, a barlangok törmelékesek, a tóra vezető kis hidak felújításra szorulnak.

A tervezett korhű rekonstrukció az Eduard Riesse által 1823-ban szerkesztett Tóvárosi Angolkert helyszínrajz figyelembe vételével történik.

Jelen pályázati keretek között 3 fő szakági területen történnek változások: Vízépítés, Építészet, Tájépítészet.

Vízépítés: A Tükör forrás tó medrének és partjának valamint az elvezető ároknak és partjának kialakítása. Patakmeder rendezés. 

Építészet: A Nyári konyha műemléki rekonstrukciója.  Fahíd újjáépítése. Műbarlang egy részének felületi felújítása.

 

Tájépítészet: A tóparti és árokparti környezet, műbarlang és nyári konyha rendezése,  sétányrekonstrukció megvalósítása, a korhű útvonalak helyreállítása, stabilizer burkolat kialakítása. A park területén lévő rossz állapotú fák kivágása megkezdődött, a megmaradó fák faápolása megtörténik. a gyomfajok, inváziós fajok a beteg és a fagyöngy miatt szenvedő egyedek szelekciójával egy általános tisztítási folyamat kezdődik meg. Invazív fajok visszaszorítása.

A fa ápolás borostyán eltávolítást sebkezelést, fagyöngy eltávolítást, magasgallyazást, ifjítást, sebkezelést, odúvizsgálatot jelent.

 

 

A kivitelezési munkák várhatóan március – július hónap között zajlanak le.

 

Kérem szíves türelmüket és megértésüket a kivitelezés befejezéséig.