A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

CNC megmunkálóval gazdagodott a Bláthy

Nagy érdeklődés kísérte a tatai Bláthy Ottó Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium ünnepi eseményét, amelyen átadták rendeltetésének a kisebb szobányi nagyságú CNC megmunkáló gépet. Ott volt átadáson többek között Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője, Michl József, Tata polgármestere, Borsó Tibor, a megyei közgyűlés alelnöke, Berczellyné Nagy Marianna, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tatabányai, egyben megyei vezetője. A helyi intézmények, cégek és vállalkozások is nagy számban képviseltették magukat.

Bencsik János beszédében utalt arra, hogy a Tatai-medencébe egyre több új beruházás érkezik, így minél több munkaerőre van szükség, és elsősorban a szakmát tanuló fiatalok találhatnak biztos megélhetést az iskola elvégzése után. Akik pedig tovább szeretnének lépni, azoknak a közelben is van lehetőségük, Tatabányán, az Edutus Főiskolán, ahol már mérnöki végzettséget is lehet szerezni. – A duális szakképzésre való átállás nem egyszerű, nyitottság és megértés kell hozzá – zárta gondolatait a honatya.

Borsó Tibor kiemelte, hogy újabb színfolttal gazdagodott az oktatási intézmény. A megyei közgyűlés fogalakoztatási paktumában kétmilliárd forint van elkülönítve, ebből a szakmai képzést is segítik a jövőben.

– Nem mindegy, hogy műszaki szakembereink milyen minőségű munkát végeznek. Komoly szakmai tudás is kell hozzá. Ez a CNC megmunkáló gép sokat jelent az itt tanulóknak a minél jobb szakmai tudás elsajátításáért.

A Bláthy-középiskolát a Szakmai Képzésért Közalapítvány tartja fenn, ám önkormányzatunk mindig keresi a lehetőséget: hogyan, milyen mértékben tudjuk támogatni az oktatási intézményt – emelte ki Michl József, aki mintegy útravalóul szólt a szép számban megjelent bláthys diákoknak, hogy keresett szakemberek lehetnek, ehhez viszont nem kis szorgalom és eltökéltség kell. Egyértelmű, hogy a termelő tanműhelyekre nagy szükség van Pozsgai Zoltán, az oktatási intézmény igazgatója elmondta, hogy már egy évvel ezelőtt megkezdték az anyagiak beszerzését a CNC megmunkáló gép vásárlására. A pénz végül különböző felajánlásokból, felnőttképzési támogatásból és saját bevételeikből jött össze. A szakképzés beindulása miatt feltétlenül szükség volt rá, nagyon sokat segít a diákok felkészítésében, hiszen a CNC-kezelő manapság a hiányszakmákhoz tartozik. Az ünnepség után megtekintették a vendégek az iskola új büszkeségét, sőt, ki is próbálhatták azt.

 

Michl József volt első, aki a komputerben már rögzített Bláthy-érmét „faragott” a CNC-gépen. A megmunkáló gép A Computer Numerical Control (CNC) olyan szerszámgép, amely programozható mikroszámítógépet is tartalmaz, ami a vezérlését végzi. Megalkotását a kézi megmunkálás igen jelentős mellékidő szükséglete tette szükségessé, mert az előkészítés (például berajzolás) és az egyes műveletek közötti szerszámváltás, fogásvétel, fokozatkapcsolás jelentős időt vesz igénybe, ami összemérhető a megmunkálás főidejével. A számítógépek alkalmazása lehetővé teszi az egyidejűleg több tengely mentén végzett és nem egyenes menti mozgásokat is, ami kézzel lehetetlen. Vezérlését alapvetően a beépített mikroszámítógép programozása, működését a felépítmény, azaz a vezérelt gép és az alkalmazott technológia határozza meg.

 

(Péntek Sándor)