A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Minőségi díjas a Kristály

A Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett minőségi díjat nyert el a tatai Kristály Hotel. Az idén 21 szálláshely és 10 vendéglátóhely érdemelte ki a Magyar Turizmus Minőségi Díjat, melyet ünnepélyes keretek között vehettek át a Glattfelder Bélától gazdaságszabályozásért felelős államtitkárától és dr. Faragó Pétertől, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatójától - adta hírül Beiermeiszter György cégvezető.

 

A pályázatot évente egy alkalommal hirdeti meg az MT Zrt. A jelentkezés önkéntesen történik. Ezt követően a pályázók képzésen vesznek részt, majd benyújtják a pályázatot. Ebben többek között egy több száz kérdésből álló önértékelési listát kell kitölteniük. A kérdések nemcsak a megfelelő eszközpark és szolgáltatások, hanem az emberi erőforrások értékelésére is kitérnek. A szakemberek inkognitóban kezdik meg a vizsgálatot, majd kilétük felfedése után a vendégek számára láthatatlan területek áttekintésére kerül sor.

A látogatások tapasztalatai alapján és írásbeli értékelések felhasználásával szakmai zsűri dönt arról, hogy kik csatlakozhatnak a Magyar Turizmus Minőségi Díjas szolgáltatók köréhez. A díj 3 évig érvényes, nyertese ez idő alatt jogosult a logó és a cím használatára, valamint a Magyar Turizmus Zrt. kiemelt együttműködési ajánlatainak igénybevételére.

Beiermeiszter György elmondta, hogy a Kristály Imperial Hotel 1766-1769 között az Esterházy család megbízásából Fellner Jakab tervei alapján épült. A kezdetben Szarka Fogadó, majd Esterházy Szálloda a Bécs és Budapest közötti útvonal egyik fogadóállomása volt. Az ország első és egyben legrégebben szállodaként üzemelő, ma is működő több, mint 240 éves szállodája. Híres vendégként betért ide Kazinczy Ferenc aki 1803-ban – Budáról Bécsbe menet – kocsis balesetet szenvedett, így kényszerűségből nyolc napot töltött a fogadóban. Nevét a Cseke-tó partján egy pad is őrzi, a legendák szerint itt is megpihent.

A szállóban sok híres személyiség szállt meg, például Jókai Mór, Vörösmarty Mihály, Feszty Árpád, Ferencz Ferdinánd főherceg, Heltai Jenő, Jávor Pál, Csortos Gyula, Dajka Margit, Kabos Gyula, Habsburg Ottó vagy Görgey Artúr fővezér, aki az 1848-1849-es magyar forradalom és szabadságharc idején a fogadóban levő főhadiszállásáról indult Buda ostromára. A Kristály mindig is a helyi közélet kedvelt színtere volt. 2007-ben pályázati támogatással óriási belsőépítészeti átalakítást végeztek a szállodában, majd wellness-részleget és mélygarázst alakítottak ki, s egy barokk pihenőkerttel tették még látványosabbá a komplexumot.