A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Erős agrárgazdaság - megújuló agrárszakképzés

„Erős agrárgazdaság – megújuló agrárszakképzés” címmel a Jávorka-iskolában Román István, a tárca helyettes államtitkára tartott sajtótájékoztatót.

 

Az idén hetven éves mezőgazdasági és élelmiszeripari szakképző intézmény adott otthont nemcsak a sajtótájékoztatónak, hanem annak a tanácskozásnak is, melyre a térség intézményvezetőit, az agrárszakképzésben érintett, együttműködő partnereket hívták.

- Szerte az országban most zajlik a beiskolázási kampány, s szeretnénk elképzeléseinkről tájékoztatást adni, milyen perspektívát tudunk biztosítani – kezdte mondandóját Román István.

Elmondta, hogy Magyarországon egyedülálló módon az agrárszakképző-intézmények az ágazati minisztérium fenntartásában működnek.

- Az agráriumban az elmúlt években növekedett a foglalkoztatottak száma, s a bekövetkezett GDP-növekedést is ez az ágazat adta. A kormányzat szándéka, hogy az elkövetkező években komoly uniós forrásokat fektet az élelmiszeripar fejlesztésébe, s hasonlóképpen a zöldség-gyümölcstermesztés és az állattenyésztés területére is. Ez utóbbira 2020-ig összesen 212 milliárd forint érkezik – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Román István arról is tájékoztatott, hogy fontos feladat a szakképzés rendszerének a kormányzati szándékokkal való összehangolása. Ennek része a gyakorlati képzés továbberősítése, a tangazdaságok és a duális képzés fejlesztését is jelenti. Jelenleg az igényfelmérés folyik, melyben az agrárkamara fontos partner.

 

A Jávorka igazgatója, Szeifert István elmondta, hogy intézményük külső gyakorlati helyszíneket is igénybe vesz. Így például a mezőgazdasági gépszerelők, a cukrászok, a vadászok, erdészek különböző cégeknél töltik gyakorlati idejüket.