A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Szép siker Stockholmban

Idén az Eötvös József Gimnázium diákjai képviselték Magyarországot a Nemzetközi Ifjúsági Vízdíj döntő versenyén Stockholmban. A csapat tagjai Li Claudia, Mayer Lívia és Sebestyén Nikolett voltak.

 

A rangos nemzetközi verseny helyi válogatóját Magyarország a GWP Hungary már másodszor rendezte meg. Az Eötvös csapata a hazai megmérettetésen tavaly a 2. (Biró Bettina, Kovács Lívia és Zámbó Hajnalka), idén pedig az 1. helyen végzett, ami alapján jogot nyert a világdöntőn való részvételre. A World Water Week keretében (3300 résztvevő, 145 országból) a svéd fővárosban rendezett versenyen 29 ország (Dél –Afrikától Oroszországig, Chilétől Japánig…) 61 diákja vett részt.

A tatai csapat Our water is our future című munkájának középpontjában az ivóvízfogyasztási szokások álltak, különös tekintettel a csapvíz kontra ásványvíz témájára. A pályázat tartalmazott vizsgálatokat a tatai ivóvíz kémiai összetételéről és a víztisztítók használatáról, illetve hasznosságáról is.  A három lány  egy saját összeállítású online kérdőív segítségével összehasonlító elemzést végzett,  melybe hét európai ország (Magyarország, Németország, Hollandia, Olaszország, Spanyolország, Törökország és Litvánia) egy-egy középiskolájának több mint 550 fiatalját vonták be.

A világdöntőn hét fős nemzetközi zsűri előtt angolul kellett megvédeni a dolgozatot háromszor 15 percben, melyhez posztert is kellett készíteni. A GWP hazai elnöke, dr. Gayer József szerint is nagyszerűen szerepeltek az Eötvös-diákok, méltóan képviselve hazánkat. Az idei győztesnek, egy kanadai diáklánynak járó díjat Viktória svéd koronahercegnő adta át ünnepélyes keretek között.

A verseny mellett volt alkalom a város és természetesen a többi diák megismerésére is, hiszen a résztvevőket a hotelben vegyes nemzetiségű szobákban helyezték el. A szervezők ezzel is segítették, hogy életre szóló barátságok szövődjenek. A versenyzők számára feledhetetlen élményt jelentett az is, hogy az utolsó este részt vehettek a Királyi Banketten, ahol a király adta át a Világ Víz Díjat John Briscoe-nak, a Harvard Egyetem professzorának. A lányokat Lukácsné Zubor Zsuzsanna és Szeidemann Ákos, az Eötvös-gimi tanárai készítették fel a megmérettetésre.