A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Több a fény a városban

Egy pályázatnak köszönhetően sikerült megújítani Tata több pontján a sokak által kritikusnak mondott közvilágítást. A városban körülbelül háromezer-száz lámpatest található, melynek közel a felét cserélték ki led-es lámpákra. A témában a Kastély téren tartottak sajtótájékoztatót, mely szintén „kivilágosodott”.

 

- Sokkal nagyobb fény tapasztalható, mint a korábbi lámpatestek esetében. Az elmúlt gazdasági programunk egyik nagy vállalása volt a közvilágítás megújítása, s örülök, hogy az első ütemét el tudtuk végezni. Ez a megújulás minden tatai biztonságát kell, hogy szavatolja, segítse a közlekedést. Éppen ezért fontos a folytatás is, melyet önkormányzatunk önerőből kíván megvalósítani – emelte ki Michl József polgármester. A beruházás a KEOP-5.5.0/A/12-2013-0229 jelű„Tata város, Közvilágítás energiatakarékos korszerűsítése” című pályázat keretein belül történt. A projekt elszámolható költsége százhatvankilenc-millió forint volt, ebből huszonötmillió forint önerőt biztosított az önkormányzat, a fennmaradó közel száznegyvennégymillió forintot pedig támogatásként kapta.

A legutolsó korszerűsítés több mint tíz éve volt.

- Sajnos a tapasztalataink alapján a város sötétebb lett, egyes helyeken pedig kifejezetten rosszak voltak a látási viszonyok sötétedés után. Ugyanakkor a költségek évről-évre egyre nagyobb terhet jelentettek az önkormányzat számára, így elengedhetetlenné vált a közvilágítás korszerűsítése – ismertette Horváthy Lóránt alpolgármester.

Hozzátette, hogy a szükséges áramszolgáltatást az önkormányzat szerzi be szabad piaci áron, így jelentős megtakarítást értek el. A helyszíni adottságokat, a világítási feladatokat figyelembe véve választották ki az energia-hatékonyabb műszaki megoldásokat, szem előtt tartva a városépítészeti és rövid, valamint hosszú távú városfejlesztési szempontokat is. Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester hangsúlyozta, hogy az oktatási és közintézmények környezetében kiemelt fontosságú a biztonságos közvilágítás. - Több helyről érkezett lakossági panasz, s igyekeztünk ezeket megvizsgálva, ezekhez alkalmazkodva felszerelni a modern, energiatakarékos fényforrásokat – mondta. A projekt keretében Tata város területén 1420 lámpatest korszerűsítésére került sor. A korszerűsítéssel mintegy negyvenhat százalékos az energia-megtakarítást lehet elérni.

 

A mellékletben megtalálható, mely utcákban történt korszerűsítés.

CsatolmányMéret
Office táblázat ikonja Közvilágítás utcák.xls63 KB