A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Elhunyt Schadl János, Tata díszpolgára

Életének kilencvenegyedik évében elhunyt Schadl János zenetanár, Tata város díszpolgára.

 

Schadl János 1924-ben Tatán született, édesapja az ismert avantgarde festőművész és zongoraművész, id. Schadl János volt. Édesanyja is zenét tanított, így egész élete a zene vonzásában telt, melynek tanulását már hat éves korában elkezdte. 1945-ben az orosz frontról történő kalandos hazatérése után felvételizett a zeneakadémiára, ahol rögtön a második évfolyamba került. Zongoratanári és karvezetői oklevelet szerzett.

1952-ben szintén muzsikus Tamás öccsével és édesanyjával és néhány zenetanár bevonásával megalapították az első tatai városi zeneiskolát. Foglalkozott még orgonajavítással is: országosan ismert szakemberként tisztelték. Élete fordulatokban bővelkedett, szívesen vetette papírra élményeit, gondolatait. Nyugdíjba vonulását követően Budapestről Tatára költözött feleségével. Tizenöt felejthetetlen évet töltöttek együtt a városban.

Schadl János édesanyjával együtt, majd annak halála után ő egyedül, hűségesen ápolta a fiatalon, 1944-ben elhunyt festőművész édesapa emlékezetét. 2012-ben a tatai várban rendezett emlékkiállítás alkalmával az általa őrzött hagyatékot - 90 értékes grafikát és festményt, melyek egy része ráadásul a települést örökíti meg - a család ragaszkodása és kötődése jelenként Tata városának ajándékozta. A bibliai tárgyú, szimbolikus kompozíciók és kubisztikus városképek id. Schadl János tízes és húszas évekbeli korszakát jelentős művészi rangra emelték.

 

Az önkormányzat 2013-ban a város szellemi javainak gazdagításáért Tata város díszpolgára címmel tüntette ki Schadl Jánost, aki 2014. július 28-án a szőnyi kórházban hunyt el. Felesége, három gyermeke, unokái és dédunokái gyászolják. Az Almási úti temetőben helyezik örök nyugalomra augusztus 6-án (szerdán) 11 órakor.