A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A svéd hercegnővel találkoznak

Különleges nemzetközi ifjúsági verseny magyar mezőnyének élén végzett az Eötvös-gimnázium csapata. A Stockholmi Ifjúsági Víz Díj elnevezésű vetélkedőhöz Magyarország tavaly csatlakozott, a védnökséget Áder János köztársasági elnök vállalta.

 

A nemes küzdelemben Li Claudia, Mayer Lívia és Sebestyén Nikolett, az intézmény tanulói első helyen végeztek másfél éves munka eredményeként. Prezentációjukat angol nyelven, számos kreatív ötlettel tarkítva adták elő.

- Pályázatunk arról szólt, hogy az európai diákok mit és milyen mennyiségben fogyasztanak italokat. Kérdőívet készítettünk, amit ötszázötvenen töltöttek ki, köztük litván, spanyol, görög, török, német, holland diáktársak is. Országonként igen eltérő válaszokat kaptunk. Például Törökországban nagyon elöregedett az ívóvíz csatorna-hálózat, ezért ott több palackozott vizet, üdítőt isznak. A legtöbb ásványvizet az olaszok isszák, mi magyarok a középmezőnyben vagyunk e tekintetben – mesélte Sebestyén Nikolett.

 

Mayer Lívia hozzátette, hogy a házi víztisztító rendszerekről is érdeklődtek a kérdőívben. Ezt Spanyolországban alkalmazzák a leggyakrabban, viszont a hollandok tudnának a legtöbbet költeni erre. A húszoldalas pályamunka megvalósításában Lukácsné Zubor Zsuzsanna, Major-Rochlitz Ágnes és Szeidemann Ákos tanárok segítették a lányokat. A verseny része az évente Svédországban megrendezett Víz Világhétnek, melyen hatalmas megtiszteltetés részt venni. A lányok jutalma, hogy Stockholmba utaznak, s ott találkozhatnak Viktória, a svéd koronahercegnővel, aki személyesen adja át a nemzetközi versenyben győztesnek járó díjat, a tizenötezer dollárt, valamint egy értékes kristályszobrot. A nemzetközi versenyen győztes csapat iskolája ötezer dollár jutalomban részesül. Hogy ki nyeri az első díjat Svédországban, azt még nem tudhatjuk. Az esemény egyúttal kiváló eszköze a víz-, illetve a környezet védelmére, a környezettudatosságra irányuló figyelem felkeltésének. A tatai csapat képviseli tehát hazánkat a nemzetközi döntőben augusztus 31. és szeptember 5. között.